Gazimağusa Belediyesi’nin ev sahipliğinde Atatürk’ün bugüne kadar çok fazla bilinmeyen çevre ve doğa sevgisi ve yaptığı çalışmalarla ilgili Buğday Camii’nde bir konferans yapıldı. Atatürk ve Yürüyen Köşk’ü hayatının merkezine oturtan çalışmalar yapan Metin Erdoğan, öğrencilerle interaktif bir şekilde söyleşerek bilgilendirici bir sunum yaptı ve Atatürk’ün 1929 yılında Yalova’da yaptırdığı “Yürüyen Köşk”ü ve diğer çevre çalışmalarını anlattı. Etkinlik, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ile Namık Kemal Lisesi’nin müzik grubunun müzik dinletisi ile başladı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, tarihi Buğday Camii’nde böylesi önemli bir etkinlik için öğrencilerle bir araya geldiklerini, saygı ile andıkları Atatürk’ün doğa ve çevre sevgisi yönünün kitaplarda olduğunu ancak ayrıntılı olarak çok fazla bilinmediğini, bu konuda çalışma yapan Metin Erdoğan’a ve organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen belediye personeli ve Ziraat Yüksek Mühendisi Mümtaz Nabi Kürüm’e teşekkür etti. Arter, bu tür bilgilendirici organizasyonlar düzenlemeye ve öğrencilerle bir araya gelmeye devam edeceklerini belirtti.

Geçmişte müsteşarlık ve ataşelik görevlerinde bulunan, 2 yıldan beridir de Atatürk’ün yürüyen köşkünü araştırdığı için yürüyen adam olarak bilinen araştırmacı yazar Metin Erdoğan, dünyada çevreyle ilgili hiçbir çalışmanın olmadığı 1929 yılında Atatürk’ün çınar ağacının bir dalının kesilmemesi için köşk’ün yerini değiştirdiğini ifade ederek, “bir ağacı kurtarmak için dünyada kaydırılan ilk bina Atatürk’ün köşküdür. Bu olaydan sonra dünyada ABD’de 68 yıl sonra bir bina kaydırıldı.” dedi.

Atatürk’ün iyi bir devlet adamı ve iyi bir asker olduğu kadar çevre konusunda da çok sayıda çalışma yaptığını anlatan Erdoğan, Atatürk’ün Yalova’da çınar ağacının dalının kesilmemesi için Köşk’ü kızaklar üzerinde kaydırarak yerini değiştirdiğini aktardı.  Erdoğan, Yalova Belediyesi’nin Köşk’ün Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO)’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için yürüttüğü çalışmalarda yer alıyor.

Metin Erdoğan, Atatürk’ün 1929 yılında inşa ettiği Köşk’ü 1 yıl sonra ziyaret ettiğinde çınar ağacının dallarının kesilmek üzere olduğunu gördüğünü ve bunu engellediğini ve tarihi bir cümle kurarak “ o dallar kalacak ama bina gidecek” dediğini aktardı. Köşkün raylar üzerinde 5 metre kaydırıldığını, Atatürk’ün bizzat gelerek çalışmaları yerinde incelediğini, dünyanın farklı yerlerinde metro yapımı gibi nedenlerle binaların kaydırıldığını ancak Atatürk’ün bunu doğa sevgisi nedeniyle yaptığını vurguladı

“Doğa insan olmadan yaşayabilir ama insan doğa olmadan yaşayamaz.” diyen Erdoğan, “bizim nesil bu konuyu ciddiye almadı. Ben konuyu 60 yaşında öğrendim ama bir İngiliz veya Fransız olsaydım 5 yaşında öğrenecektim” diye konuştu.

ABD’nin ünlü dergisi Times’in devlet adamlarının olduğu özel bir sayı yayınladığını, Atatürk’ün fotoğrafını derginin kapağına koyduğunu, 2013 yılında ABD’de bir televizyon kanalının Atatürk’ü 1000 yılın adamı ilan ettiğini, UNESCO’nun tarihinde ilk kez bir ilke imza atarak 1981 yılını Mustafa Kemal Atatürk yılı ilan ettiğini, Yunanistan Başbakanı Veniselos’un 1934 yılında yazı yazarak Nobel Barış Ödülü’nü dünya barışına yaptığı katkılar nedeniyle Atatürk’e verilmesini istediğini, tüm bunların Atatürk’ün başarılarının yanında doğa, çevre ve insan sevgisi nedeniyle de olduğunu söyledi.

Atatürk’ün parasını kendinin ödeyerek aldığı çiftliklerde Yeşil Cennet Projesi’ni yaptığını, kurak denilen yerde ağaç yetiştirdiğini, bal tereyağı ve hayvansal ürünlerin üretiminin yapıldığını ve dünyada ilk kez Ağaç Kurtarma Cemiyeti’ni kurduğunu, ölümünden önce tüm mal varlığını devlete bağışlayan tek lider olan Atatürk’ün vasiyetinde şimdi organik gıda anlamına gelen hilesiz gıda üretilmesini söylediğini, dünya tarihinde yine ilk kez inşaat yapılacak bölgedeki ağaçları söktürerek başka yere diktirdiğini anlattı.

Etkinliğin sonunda Gazimağusa Belediye Başkanı Metin Erdoğan’a plaket verirken, Erdoğan da Başkan Arter’e ve DAÜ Öğretim görevlisi Doç. Dr. Sibel Dinçyürek’e yürüyen adam ve yürüyen kadın tişörtü hediye etti.