Gazeteye göre Sedonas, Anastasiadis’in aynı çerçevede ilgili mektupları, AB üye ülkesi ülkelerin liderleri ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu başkanlarına gönderdiğini de ifade etti.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bu mektuplarda “Türkiye’nin Maraş’la ilgili kısa süre önceki faaliyetleri ile Türk yetkililerin ilgili açıklamalarına, aynı zamanda BM’nin ilgili kararlarını ihlal eden ve Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması için, diyaloğun yeniden başlamasına ilişkin tüm çabayı sabote eden faaliyetlere değindiğini” iletti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik ödenekleri konusundaki önerisinin ne olduğu konusundaki bir soruya karşılık ise Sedonas, Anastasiadis’in geçtiğimiz hafta sonunda Avrupa kurumlarının başkanlarıyla gerçekleştirdiği temaslar sırasında “bu ödeneklerin tahsis edilmesine karşı olmadığını açıklığa kavuşturduğunu” söyledi.

Sedonas, “Anastasiadis’in, ödeneklerin Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla yeniden birleşmeye hizmet etmeleri şartıyla, bunların artırılmasını görüşebileceğini” de öne sürdü.

Sedonas bununla birlikte Anastasiadis’in “Gerek Kıbrıslı Türklerin, gerek de Türkiye’nin kapalı bölge Maraş’ın açılması ve kentin kolonize edilmesine dair faaliyetlerde bulunmaları halinde ise, bu ödeneklerin derhal askıya alınması gerektiğini açıklığa kavuşturduğunu” da ekledi.

ANASTASİADİS’İN ÖNERİSİNE TEPKİ

Öte yandan Politis gazetesi, Rum hükümetinin, kapalı bölge Maraş’ın açılması ve kolonize edilmesine dair adımlar atılması durumunda, Kıbrıs Türk toplumunun AB tarafından finansmanının hemen durdurulması konusunun gündeme getirilmesine dair niyetinin ifşa olmasının, AKEL ile hükümet arasında anlaşmazlığa neden olduğunu yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Basın Bürosu Müdürü Viktoras Papadopulos ise, dün Politis radyosu ile Control Panel isimli bir yayında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in önerisinin Avrupa Konseyi’ndeki ortaklar tarafından anlayışla karşılandığını söyledi.

Papadopulos açıklamasında “kararları ihlal etmeye çalışan Kıbrıs Türk politikacıların bunun olumsuz sonuçları olacağını bilmeleri gerekir… Meydan okumaların yanıtsız kalması mümkün değildir” ifadelerini de kullandı.

Gazete AKEL ve DİKO partilerinin ise hükümeti, Maraş konusunda önleyici-caydırıcı bir diplomasi uygulamadığı gerekçesiyle eleştirdiğini ekledi.

AKEL DE MEKTUP GÖNDERECEK

Haravgi gazetesinde yer alan habere göre, dün Astra’ya yaptığı açıklamada, Maraş konusunda bir karar taslağı hazırlandığını ve AKEL’in bunu hali hazırda Avrupa Parlamentosu’ndaki sol grupla ele aldığını ifade eden AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, oy birliğiyle onaylanması için bunun diğer siyasi gruplarla da ele alınacağını ifade etti.

Kiprianu, BM Genel Sekreteri, BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ve AB kurumlarına gönderilecek olan mektuplar hazırlanmakta olduğunu da dile getirdi.

AKEL’den bir heyetin BM ve AB merkezinde yetkililerle temaslarda ve görüşmelerde bulunacağı da belirtildi.

Şu an olayları ve gelişmeleri önlemek için geriden gittiklerini de savunan Kiprianu, Kıbrıs sorunundaki özlü müzakerelerin başlamasıyla Türkiye’nin yasadışı olduğu iddia edilen faaliyetlerinin son bulacağını da öne sürdü.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerin yeniden başlamasına hazır olduğunu söylediğini de ifade eden Kiprianu, BM Genel Sekreteri’nin ise müzakerelerin başlayamayacağını çünkü tarafların buna hazır olduğundan ikna olmadığını söylediğine dikkati çekti.

Kiprianu bunun hükümeti düşündürmesi gerektiğini, öte yandan problemlerin halının altına saklanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.