YSK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE ADAY OLACAKLARIN BAŞVURULARINI 20 MART CUMA GÜNÜ YAPMALARI GEREKTİĞİNİ DUYURDU

ADAYLAR 20 MART’TA GEÇİCİ OLARAK İLAN EDİLECEK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacakların başvurularını 20 Mart Cuma günü yapması gerektiğini duyurdu ve başvuru için gerekli belgeleri hatırlattı. 

Adaylık başvuruları, 20 Mart’ta devlet daireleri için uygulanan çalışma saati sonuna kadar YSK’da kabul edilecek ve adaylar aynı gün televizyon ve radyoda akşam haber bülteninde geçici olarak ilân edilecek.

YSK’dan yapılan 3 numaralı duyuru şöyle:

“Siyasal partilerin, Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdikleri kişinin doğum yerini, doğum tarihini, anne - baba adı ve soyadını kurula bildirmeleri ve başvuruları ile birlikte aşağıda belirtilen belgeleri sunmaları yasa gereğidir:

1. Aday olacak kişilerden temin edilecek Anayasanın ve değiştirilmiş şekliyle 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın adaylık için aradığı koşul ve nitelikleri haiz olduklarına, partiden aday gösterilmeyi kabul ettiklerine ve başka partiden aday gösterilmeyi kabul etmediklerine ilişkin beyanları.

2. Polis karakter belgesi.

3. Oy verme günü olan 26 Nisan 2020 tarihinden önce en az beş yıldan beri daimi ikametgâhının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde olduğunu gösteren muhtar belgesi.

4. Kimlik Kartı veya fotokopisi. (Fotokopi sunulması halinde aslı Kurula gösterilir.)

5. Erkek adayların yurt ödevini yaptığını veya bundan muaf tutulduğunu gösteren belge veya fotokopisi (fotokopi sunulması halinde aslı Kurula gösterilir).

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayları başvurularını Anayasa ve yasanın adaylık için aradığı koşul ve nitelikleri haiz olduklarını belirten bir yazı ile Yüksek Seçim Kurulu’na yaparlar. Başvurularına yukarıda 2., 3., 4. ve 5. maddede  belirtilen belgeleri eklemeleri yasa gereğidir.

Siyasal partiler ve bağımsız adaylar başvurularında, özellikle Anayasa’nın 99. maddesi ile, değiştirilmiş şekliyle 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın seçilebilme niteliklerini düzenleyen 9. ve adaylık için başvurmayı düzenleyen 58. maddelerini dikkate almaları gerekmektedir."

İHTİYAR HEYETİ ÜYELİĞİNE ADAY OLACAKLARIN BAŞVURU GÜNÜ DE 20 MART

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 26 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı günde yapılacak Yerel Kuruluş Organları Ara Seçiminde, İhtiyar Heyeti Üyeliğine adaylığını koyacak kişilerin, 20 Mart Cuma günü, devlet daireleri için uygulanan çalışma saati sonuna kadar ilgili İlçe Seçim Kuruluna başvurmaları gerektiğini duyurdu.

YSK, başvuruların, bağımsız adayın Anayasa’nın ve değiştirilmiş şekliyle 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın adaylık için aradığı koşul ve nitelikleri haiz olduğunu belirten, adayın imzasını taşıyan bir yazı ile yapıldığını belirterek, başvurular ile birlikte yasa gereği sunulması gereken belgeleri şöyle sıraladı:

“Polis karakter belgesi. Oy verme günü olan 26 Nisan 2020 tarihinden önce en az üç yıldan beri daimi ikametgâhının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde olduğunu gösteren muhtar belgesi.

KKTC kimlik kartı veya fotokopisi (fotokopi sunulması halinde aslı Kurula gösterilir).

Erkek adayların Yurt ödevini yaptığını veya bundan muaf tutulduğunu gösteren belge veya fotokopisi (fotokopi sunulması halinde aslı Kurula gösterilir).”

YSK yayımladığı duyuruda, başvuru ve yetkilendirme ile ilgili müracaatların herhangi bir şekle tabi olmamakla birlikte, arzu eden adayların İlçe Seçim Kurulları tarafından bu amaç için düzenlenen formlardan yararlanabileceğini belirtti.

YSK, başvurular ile birlikte sunulması gereken belgelerden herhangi birinin sunulmaması halinde ilgili adayın seçim sonucunda seçimi kazanmasının dikkate alınmayabileceğine de işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bağımsız adaylar başvurularında, özellikle Anayasa’nın 68. maddesi ile değiştirilmiş şekliyle 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın seçilebilme niteliklerini düzenleyen 9. ve adaylık için başvurmayı düzenleyen 58. maddelerini dikkate almaları gerekmektedir.

Adaylar 20 Mart 2020 Cuma günü, Bayrak Radyosunda, 18.30 haber bülteninden hemen sonra geçici olarak ilan edileceklerdir.”