Geçitkale’de 13 yüzyılda inşa edilip, günümüzde Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin restore edip, eski görkemine kavuşturduğu 13’üncü yüzyılda inşa edilen Archangelos Michael Klisesi’nde, 44 yıldan sonra ilk ayin düzenledi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilerek, yaklaşık 8 ay süren retorasyon çalışması bitiminde, Kıbrıslı Rumlar, klisede 1974’ten sonra düzenlediği ilk ayinde duygu dolu anlar yaşadı.

300’ü aşkın Kıbrıslı Rum’un katıldığı ayini yardımcı 5 papaz ile Mağusa Metropoliti Başpapaz Vasilious Karayiannis yönetti.

Mumların yakılıp, duaların okunduğu ayinde, katılımcılara, golifa, kırmızı şarpla ıslatılmış çörek ve yöresel kekler ikram edildi.

 

Harabelikten kurtuldu

 

Yıllardır bakımsızlık ve ilgisizlikten harabe görünümündeki klise, restore çalışmaları ardından eski görkemine kavuştu.

Klisenin korunmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Kıbrıslı Rumlar,2008’de Kıbrıs liderleri tarafından oluşturulan komitenin çalışmalarının hem güneyde hem de kuzeydeki kültürel zenginliklerin yaşatılmasına katkı sağladığını ifade etti.

 

Ortaçağ yapısı

 

Köyün zenginliği olan Archangelos Michael Klisesi’nin, en eski yapısı ortaçağa ait. Klise, güney batı köşesinde çıkıntılı bir oda ve güney tarafında kemerli bir geçit olan çift koridorlu tarihi eser bir eser. 

Klisenin ikinci katında ise, yarı taş yarı ahşap bir merdivenle çıkılan kadınlara ait bir üst balkon bulunmakta. 

Tamamen taşlarla inşa edilen klisenin içerisindeki güney duvarın kemeri de tamamıyla fresklerle kaplı.   Klisenin içerisindeki freskler, stabilize edilerek korundu. Zemin  olduğu gibi korunurken, eksiklikleri malzemelerle tamamlandı.

Klisenin kör kemer duvarı ise, klisenin atfedildiği Archangelos Michael’ın eseriyle tamamen kaplı. 

Tamamen taşlarla inşa edilen klisede, kubbenin büyük kısmını taşıyan üç ana sütun yeniden inşa edilip, önemli bir yapısal konsolidasyondan geçti.

Öte yandan klise dışında portik çatısı yeniden yapılıp, avlu içerisindeki okul binası korundu. Bahçeye drenaj sistemiyle, taş zemin oluşturularak iyileştirildi. 

Çevre duvarları da iyileştirilen klisedeki çatlaklar ve boşluklar gergi çubuklarıyla dikişlenip, dolgu enjeksiyonuyla güçlendirildi.

Orjinal duvarları yıkılmış veya sıvanmış olan klisenin taş yüzeylere zarar veren beton sıvaları kaldırıldı.

Taşlar oldukça zarar gördüğünden çan kulesi belli bir yükseklikten sonra yeniden inşa edildi. Klise inşaat atıkları ve otlardan arındırılıp, taş yüzeylere zarar veren beton sıvalar kaldırıldıktan sonra kesme taşlar ortaya çıkarıldı, hasarlı taşların yerine uygun olan yeni taşlar yerleştirildi.