Toplantıya, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, Turizm ve Çevre Bakanı Müsteşarı İsmet Esenyel ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı.

Atun, basın toplantısında yaptığı konuşmada, hibe programlarının geçmişinden bahsederek, programların ekonomiye yaptığı katkıyı örneklerle açıkladı.

“KKTC ekonomisi bundan 10 yıl önce kendi yapısal sistemi ağırlıklı kamu sektörü odağında olan ve kamu sektörü öncülüğünde büyümeye çalışan bir ekonomiydi” diyen Atun, geçen sürede hazırlanan ekonomik programla KKTC ekonomisin özel sektör odaklı büyüme noktasına geldiğini kaydetti.

Atun, 2007 yılında TC’den edinilen toplam 572 milyon TL’nin 400 milyon TL’lik kısmının kamu açığının finansmanı için kullanılırken, ekonomik programlar sayesinde 1 milyar 404 milyonluk kaynağın 200 milyon TL’sinin kamu açığının finansmanı için kullanıldığı noktaya gelindiğine işaret etti.

Kamu odaklı ekonomiden özel sektör odaklı ekonomiye geçiş için bu gibi hibe programlarının gerekli olduğunu kaydeden Atun, hibenin içeriğiyle ilgili bilgi verdi.

Atun, 2016 Kısmi Hibe Destek Yardım Projelerinin “KKTC’de Kısmi Hibe Destek Programları" çerçevesinde, KOBİ Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) koordinasyonunda Turizm ve Çevre Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yükümlülüğünde, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Finansmanı ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) teknik desteğiyle ilan edildiği bilgisini verdi.

“TOPLAM 9,5 MİLYON TL HİBE DAĞITILACAK”

“Tarım ve Kırsal Kalkınma”, “Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi” ve “Rekabet Gücünün Artırılması” başlıkları altında açılan hibelerle toplamda 9,5 milyon TL kaynak dağıtılacağını anlatan Atun, hibelerin eş-finansman usulüne göre verileceğini kaydetti.

Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı altında toplam 3,5 milyon TL’lik hibe dağıtılacağını kaydeden Atun, bu alanda yapılacak hibe başvurularında önceliğin “Tarımsal işletmelerde modern üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması”, “Tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması” ve “Tarım ve kırsal alanlara yönelik kapasite ve ürün geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi” olarak belirlendiğini dile getirdi.

Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı altında toplam 3 milyon TL’lik hibe verileceğini dile getiren Atun, bu başlık altındaki öncelikleri şöyle sıraladı: “Turizme dönük tesislerin hizmet kalitesinin ve çeşitliliğinin artırılması”, “Turizme dönük yeni tesisler oluşturulması”, “Turizm potansiyelini harekete geçirecek faaliyetlerin desteklenmesi”.

Atun, Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı altında 3 milyon TL hibe verileceğini kaydederek, program önceliklerinin “Üretimde katma değer ve verimlilik artışının sağlanması, ürünlerin uluslar arası ticaret imkânlarına kavuşturulması” ve “Kar amacı gütmeyen kurum kuruluşların hizmet kalitesini ve üyelerinin kapasitesinin artırılması” olduğunu belirtti.

2017 yılında da hibe programları açılacağını dile getiren Atun, değerlendirmelerin bağımsız ve şeffaf şekilde yapılacağına vurgu yaptı.

Atun, hibe projelerinin hayata geçmesinde desteği ve katkısı olanlara teşekkür etti.

BAŞVURULAR 21-23 KASIM TARİHLERİ ARASINDA

Tüm Programlara Başvurular, mesai saatleri içerisinde ve sadece 21- 23 Kasım tarihleri arasında yapılabilecek.

Söz konusu program hakkında detaylı bilgi, bakanlıkların web sayfalarından www.turizm.gov.ct.tr, www.tarim.gov.ct.tr  ve www.kobigem.gov.ct.tr internet sitesinden temin edilebilecek.

Hibe başvurularıyla ilgili 8 Eylül’de saat 16.00’da Kalkınma Bankası Konferans Salonu’nda; 9 Eylül 14.00’te DAÜ-Mustafa Avşın CL Konferans Salonu’nda ve 17.30’da İskele Belediye Kültür Merkezi’nde; 19 Eylül 16.00’da Güzelyurt AKM’de ve 20 Eylül 16.00’da Girne Amerikan Üniversitesi’nde bilgilendirme toplantıları yapılacak.

Ayrıca, 22-23 Eylül tarihlerinde 9.00-17.00 saatleri arasında KKTC Kalkınma Bankası Konferans Salonu’nda eğitim toplantıları da düzenlenecek.