Hasan Karlıtaş

 

Kıbrıs mutfak kültürünün en önemli renklerinden biri de hiç kuşkusuz  tatlılardır.  Günümüzde birçok kişi diyette olsada,  Kıbrıs tatlılarının karşı konulamaz  cazibesi bu diyeti bozdurmaya yeterlidir. Tatlı çeşitliliği yöresel olarak değişkenlik göstersede, sini katmeri, saç katmeri, sütlü börek, sucuk, köfter, nor /kıyma/hellim/ağız/mantar böreği, ekmek kadeyifi, samsı, harup pekmezi, üzüm pekmezi, paluze ve gullirikya gibi tatlar,  tadına doyulmaz lezzetler olarak,   ‘’ Unutulmaya yüz tutsam da hala daha buradayım ‘’ dedirtiyor.

 

Kıbrıs’ın tatlıları ve Kıbrıs macunları

Kıbrıs’taki tatlı  kültürünün bir diğer en önemli halkası da  elbette ki macunlardır. Macunlar arasında, ilk akla gelenler, ceviz ve turunç olsa da, macunlar farklı bölgelere göre o kadar zengin bir çeşitlilik sunuyor ki, bundan etkilenmemek mümkün değil.

Portakal, turunç, yeşil turunç, turunç çiçeği, greyfurt, pergamut,  hurma,  elma, domates, kiraz, karpuz, kabak, incir, ayva, havuç, patlıcan, alıç, badem, çala badem , üzüm, diye uzayıp giden bir liste. Hepsi de birbirinden özel lezzet değerlerini barındırıyor...

Kıbrıs konukseverliğinin yansıtan, macun ikramı adeta bir sanat gibidir. Macun, ferahlama gereksinimi olan, yeni uğramış bir konuk ya da ağır misafire yapılan  bir ikramdır. Güzel nakış işlemelerinden oluşan tepsi örtüsü üzerine iki uçlu gümüş işi macun kaşığı veya küçük  çatalı ile  servis yapılan macun,eşsiz lezzeti yanında görsel yönü ile de kayda değerdir. Eskiden macun tepsi örtüleri ve çatalları gelinlik kızların çeyizinin bir parçasıydı.

Hayatımızdaki gündelik uğraş ve sorunlar hiçbir zaman bitmez. Hayatı iyi bakıp görmemize yardımcı olacak, Kıbrıs tatlılarının çağrısına kulak vermek sanırım en güzeli. Şimdi yapmamız gereken ; Tatlı yiyip tatlı konuşmak…