Kıbrıs sokaklarındaki hemen hemen her evden, molehiyanın leziz kokusu yayılıyor…

Kışta pişirmek için, bağ bağ alınıp, serin yaz akşamlarında ayıklanıp, özenle kurutulan molehiya, Kıbrıslıların vazgeçilmez yemeklerinden biri.

Kuzey kıbrıs’ın meşhur yemeklerinden biri olarak bilinse de Arap kökenli bir yemek çeşidi olan molehiyanın şimdi tam zamanı. Temmuz-Ağustos aylarında,  ayıklanıp kurutulan molehiyayı, ister taze ister kuru pişirin. Tadına doyum olmaz.

Yeniboğziçi’nde yaşayan, güney göçmeni Sıdıka Güneyyeli’nin evine konuk oluyoruz. Tadına doyum olmayan molehiyanın tarifini, Sıdıka hanımdan dinliyoruz.

 

Malzemeler

250 gram molehiya

1 kilo kuzu eti veya tavuk

2-3 kuru soğan

5-6 diş sarımsak

1/2 çorba kaşığı salça

1/2 çorba kaşığı biber salça

3-4 tane doğranmış domates

3-4 tane limon

Tuz

Su

Sıvı yağ

 

Yapılışı

Sıvı yağı tencereye koyunuz. İsterseniz zeytin yağı da kullanabilirsiniz. Kızgın yağda etler kızartılır ve bir kaba alınır. Daha sonra, ayni tencerede, doğranmış soğan ve sarımsaklar pembeleşinceye kazar kızartılır. Kızaran sarımsak ve soğana, küp küp doğranmış domatesler ve salça da eklenerek kızartmaya devam edilir.

Ardından, bol suda yıkanıp, suyu iyice süzülen molehiyalar tencereye eklenir.

İster taze isterseniz kuru molehiya, tercih sizin. Taze molehiya, semizotunun tadını anımsatır. Yani biraz ekşimsidir. Daha sonra, molehiyaların üzerini geçecek kadar tencereye su konur. Molehiya iki saate yakın pişirilir. Pişmesine yakın limonu ve tuzu eklenir. Molehiya, özdeşleşmesi için kısık ateşte 30-45 dakika daha pişirilir.

Yanında pirinç pilavı ve biber turşusuyla sıcak olarak, çukur bir tabakta servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.