Mine AVKIRAN NUR

 

Lefkoşa’nın merkezinde Asmaaltı Sokak’ta bulunan ve yıllar sonra restore edilip ülke turizmine kazandırılan Kumarcılar Hanı’nda bir yıldır faaliyet gösteren bir restoran var. “MekHan”… 
Adını, ‘mekan’ ve ‘han’ın birleşiminden alıyor. Tarihi Büyükhan’ın hemen karşısında yer alan Kumarcılar Hanı’nda Kıbrıs kültürünü yemeklerine taşıyan bu nezih mekan, cafe-restoran ve bar olarak işletiliyor. 
MekHan Restaurant & Cafe, handaki tek restoran. Tarihi yapının girişinde sağ tarafta yer alan restoran, Kumarcılar Hanı’nın otantik yapısıyla bütünleşerek oldukça sıcak karşılıyor müşterisini... 
İşletme Müdürü Canan Hıfzıoğlu anlatıyor “MekHan”ı…

Halil Hıfzıoğlu ile Deniz Nebih’in ortaklığındaki işletmede Kıbrıs yemekleri ön planda… Kıbrıs köftesi, molehiya, magarına bulli, kadınbudu köfte, enginar dolması, pirohu, fırın makarnası, bulgur köftesi ve çiçek dolması bu mekanda olmazsa olmazların başında geliyor… Günün erken saatlerinde hummalı bir çalışma başlıyor ve saat 10.00’da kahvaltıyla servise başlanıyor. Özellikle hafta sonları otantik bir ortamda kahvaltı yapmak isteyenler bu mekanı tercih ediyor. Kıbrıs’a özgü lezzetlerin bulunduğu sigara böreği, saçta hellim böreği, çakızdes, pekmez ve reçeller serpme kahvaltıdaki tatlardan birkaçı…

 

Turistler Kıbrıs köftesini denemek istiyor

 

Öğleyin de geniş bir yelpaze sunuyor MekHan Restaurant & Cafe. Başta Kıbrıs mutfağı olmak üzere Türk mutfağı ve Avrupai tatları da bulmak mümkün. Dilerseniz günün menüsünden seçin, dilerseniz başka bir sipariş verin mutlaka masaya serpme meze geliyor. Turistlerin uğrak yeri olması nedeniyle Kıbrıs mutfağının yanı sıra alternatif tatlar da sunuluyor. Izgaralar, şnitzel, burgerler, makarna çeşitleri, dürüm ve salata gibi lezzetler de mönüde mutlaka var.

İşletme Müdürü Canan Hıfzıoğlu, “Günlük müşterilerimizin yanı sıra 60-100 kişilik gruplar halinde gelen turistleri ağırlıyoruz. Buraya gelen turistler mutlaka Kıbrıs köftesini denemek istiyor” diyor. Tarihi hanın içerisindeki restoran, Kıbrıslı Rumların da uğrak yeri… Canan Hıfzıoğlu, Kıbrıslı Rumların pirohu, bulgur köftesi ve hellimli salatayı tercih ettiğini vurguluyor.

 

Evde pişmiş gibi...

 

İşletmenin paket servisi de mevcut. Abone olan müşteriler 10 kez yemek siparişinden sonraki tek sefer için bedava yemek hakkına sahip oluyor. Ayrıca restorana gelip de Kıbrıs’a özgü tatlılardan olan nor böreği ve gadmeri de tatmadan gitmemek gerek.

Hıfzıoğlu, önemli bir detaya da dikkat çekiyor: 
“Evimizde nasıl yemek pişiriyorsak burada da aynı. Malzemesi az ya da önceden hazırlayıp bekletme gibi bir şey yok. Örneğin evimizde molehiyaya bol domates kullanıyorsak burada da öyle.”

Hıfzıoğlu, mutfağından çıkan yemekleri birbirinden ayırmak istemiyor ancak müşterilerine Kıbrıs köftesi, ızgara köfte ve ızgara tavuk köfteyi mutlaka denemelerini öneriyor.

 

İngiltere’den gelen Kıbrıslı Türkler de buranın müdavimi

 

Canan Hıfzıoğlu, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıs’a tatile gelince bu mekanı tercih ettiklerini belirterek, İngiltere’den tatile gelip çarşıda dolaşırken Kumarcılar Hanı’nın restore edildiğini bilmeyenlerin de hanı görünce şaşırdığını söylüyor.

MekHan’daki sıcak yemek servisi saat 18.00’de son buluyor ancak kapıya kilit vurulmuyor. İşletme, geceleyin bar olarak hizmet vermeye başlıyor. Özellikle hafta sonları hanın otantik yapısının büyüsünde canlı müzik dinlemek mümkün.

Osmanlı yapısı olan Kumarcılar Hanı’n da turistik eşyaların satışı da yapılıyor. İki katlı hanı çepeçevre saran dükkanlardaki el emeği ürünlerin görünüşü, adeta bir sergiyi andırıyor. Esnafın çoğunun eşyalarını dükkanlarının dışında sergilemesi turistlerin de ilgisini çekiyor. Kumarcılar Hanı’na gelenler mutlaka anı fotoğrafı çektirmeden gitmiyor.