Serhat İNCİRLİ

 

Lefke'de üretilen altı çeşit "Kıbrıs"a özgü zeytinyağı, Lefkoşa'daki bir şirket aracılığı ile tüm ülkeye dağıtılmaya başlandı.

Gemikonağı ve Kalkanlı'da yıllardır zeytinyağı fabrikası işleten Yeşil Lefke adlı şirketin bu kez Lefke'de kurduğu paketleme fabrikası, altı farklı zeytinyağını şişelemeye başladı. Özmerhan Trading de Yeşil Lefke ile kurduğu işbirliğini, "Dalında kalite, tadında Kıbrıs var" sloganıyla marketlere taşımaya başladı.

Yeşil Lefke şirketinin yöneticisi genç ziraat mühendisi Ülfet Sezey Bahçıvan, meslektaşı ve eşi Ahmet Bahçıvan ve gıda mühendisi kız kardeşi Mürüvvet Sezey ile birlikte işletmeleri yönetiyor.

Ancak zeytin merakı veya zeytincilik, öğretmen baba Ziya Sezey, hatta ailenin atalarından geliyor.
Yeşil Lefke şirketi önce Gemikonağı daha sonra Kalkanlı'da iki zeytinyağı şirketi ile işe başladı.

Ülkemizin zeytin üreticilerine "sıkım" hizmeti verilen bu iki fabrikaya, 2015 yılı sonunda Lefke'deki "Yeşil Lefke Ticaret" adı verilen paketleme tesisi eklendi.

Zeytin üreticilerine sıkım hizmeti yanında, "yağlarını ve zeytinlerini değerlendirebilecekleri" olanaklar da sağlayan şirket, yeni paketleme fabrikasında, zeytin ve zeytinyağı paketlemeye başladı.

Bu arada "Oli" markası da şirketin kendi zeytinyağı markası olarak doğdu.

Özmerhan Trading ile işbirliği yapılarak, Oli Markası şu anda ülkedeki tüm marketlere, altı çeşit zeytinyağı pazarlıyor.

Lefke'de şişelenen altı farklı çeşit zeytinyağının tüm ülkeye dağıtılmaya başlandığını kaydeden Ülfet Sezey Bahçıvan, "Kalkanlı'da soğuk sıkım geleneksel taş baskı, Gemikonağı'nda ise 'continue' sistemi sıkım yapıyoruz. Dedemizden, babamızdan kalan bir meslek. En iyi şekilde, en sağlıklı koşullarda üretim yapıyoruz. Şimdi bu üretimi zeytin paketleme ve zeytinyağı şişeleme ile devam ettiriyoruz. Özmerhan şirketi ile işbirliği yapmaktayız ve Oli markasını, altı farklı çeşit yağla piyasaya taşıyoruz" dedi.
Dilimli zeytin, çakıstes, kokteyle zeytini ve normal sofralık yerli zeytin, sele zeytini paketlemesi yaptıklarını da anlatan Ülfet Sezey Bahçıvan, "Oli" markası ile "soğuk sıkım taş baskı karayağ, sızma, sızma soğuk sıkım, naturel, naturel soğuk sıkım ve altın damla" olmak üzere altı çeşit zeytinyağı şişelediklerini anlattı.

Zeytin üreticilerine Gemikonağı ve Kalkanlı'da sıkım hizmeti verdiklerini ekleyen Bahçıvan, "kalitede iddialıyız, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" dedi.