*****Kıbrıslıların vazgeçilmez yiyeceği enginarın zamanı geldi. Kış aylarında çıkan bu bitki Mayıs ayına kadar bulunabilecek. Çiğ de yenilebilen enginarın Kuzey Kıbrıs'ta en meşhur yemeği Enginar dolması...

İçindekiler:
Yarım kilo kıyma
Maydanoz
1 adet soğan
1 adet limon suyu
1 kaşık salça
3 domates
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
Bir kadeh Pirinç
Zeytinyağı

Karaciğerden, kalbe, sağlığa en faydalı bitkilerden bir tanesi olan enginarın zamanı geldi. Mayıs ayına kadar bulabileceğiniz bu sebzeyi ister çiğ tüketin ister pişmiş, şüphesiz ki en meşhur yemeği Enginar dolması. Enginar dolmasını yapmak üstelik de çok basit. 
Enginarların kabukları en dıştan başlamak üzere, kabuklan içten dışa doğru kıvrılıp kırılır. Yapraklarının yaklaşık yarısı çıkarılınca kalanlar, keskin bir bıçakla enine kesilir. Kesilen yerde ortaya lifler çıkar. Bu lifler de bıçakla ayıklanır. Bütün bu işlemler yapılırken kararmaması için ellerinize limon sürmeyi unutmayın. aynı zamanda temizlenen enginarları da limonlu atın ki onlar da kararmasınlar. Enginar Dolması’nın harcı için yarım kilo kıyma, üç adet rendelenmiş domates, bir soğan, maydanoz, zeytin yağı, bir kaşık salça, pirinç ve limon kullanıyorsunuz.
Kısık ateşte pişmeli
Ayıklama işlemi bitince enginarlar bir kez daha yıkanır ve önceden hazırlanan kıymalı malzeme ile doldurulur. Enginarlar tencereye dikey olarak dizilir. Genelde Enginar dolmalarının üstüne kişi başına 5-6 tane de asma veya pazı dolması konulur. Bu işlem de bitince dolmaları örtecek kadar su dökülür. Daha sonra da üstleri örtülüp tencere kapatılır ve ocağa konulur. Kaynamaya başladıktan sonra yarım saat da kısık ateşle pişmeye bırakılır. Siz ocak söndürüldükten sonra bir çeyrek de bekleme payı verin.
Enginar dolması çatal bıçakla yenmez
Enginar yemeği, yoğurtla yendiği gibi karışık salata veya taze soğanla da yeniliyor. Hangi şekilde yenirse yensin nefis bir tadı olduğu gerçek. Ancak enginar dolması çatal-bıçakla yenmez , bilmeyenlere söyleyelim. Elle yenir. Önce en dıştaki kabuklan başlamak üzere tek tek kesilip etli kısmı ısırılır. Geriye kalanı bir tabağa konur. Kabuklar bitince ortaya pişmiş haliyle kıymalı malzeme çıkar .0 zaman da çatal bıçak alınır. Bir defa kıymalı malzeme, bir defa da enginarın etli kısmı kesilip yenir. Böylece yemeğin zevki tadılmış olur.