Kıbrıs’a özgü bir yemek olan bullez, patates türünden gelen kolakasın küçüğü olarak biliniyor. Kıbrıslılar tarafından küçüğü bullez, büyüğü kolokas olarak bilinen bu ürüne Türkiye’de ‘Gölevez’ deniliyor. Bullezin tadı, patates kadar lezzetli. Bullez, lifli olması nedeniyle sindirimi kolay ve potasyum bakımından da oldukça zengin.

Kıbrıs patatesi olarak bilinen bullez kızartılarak tüketilir. Son zamanlarda beslenmesine önem verenler, bullezi az yağda fırında da pişiriyor. Genellikle bullez servis edilirken bununla birlikte küçük boylarda kesilmiş patates kızartması da yapılıyor.

 

Püf noktalarına dikkat

 

Bullez hazırlarken bazı püf noktalarına da dikkat etmek gerekiyor. Bullezin patatesten farklı olarak sümüksü özelliği bulunuyor. Bu nedenle bullezin kabukları soyulurken bir peçeteyle tutulmalı ve soyulduktan sonra yıkamak yerine yine bir peçeteyle iyice silinmelidir. Silme işleminin ardından irice doğranan bullezler kısık ateşte kızartılır. Bullezlerin ardından patatesler de soyulup yıkandıktan sonra kızartılır. Kabukları soyulup iyice sililinen bullezler hemen pişirilmeyecekse, derin dondurucuda da bekletmek mümkün.