Kıbrıs’a özgü geleneksel lezzetleri soframıza getiren Arsal Gıda, Gazimağusa’daki fabrikasında, birçok ürünü işleyerek ülkenin dört bir yanındaki tüketiciye sunuyor.

   Ada genellindeki seçkin marketlere, otel ve restoranlara itinayla ürettiği ürünlerini dağıtan Arsal Gıda’nın yurt içi ve dışında binlerce müşterisi var.

   Bir aile şirketi olan Arsal Gıda, 1980’de evde bikla yaparak işe başladı. Kurucusu Hüseyin Arsal’ın yolundan yürüyen Hakan Arsal, günümüzde, en büyük turşu üretimi yapanlardan…

   Klasik turşuların yanı sıra, gabbar, kaya koruğu, kazayağı ve ayrellisiyle ünlü Arsal Gıda’da ayrıca, Kıbrıs’a özgü reçeller ve macunlar üretiliyor…

   En çok beğenilen reçeli ise ayva… İngiltere’de bir alanın bir daha aldığı Ayva reçelinin, bu ay tam zamanı. 4 bin metre karelik kapalı alana sahip fabrikada, bu günlerde ayva reçeli yapmak için hummalı bir çalışma var…

   Öte yandan, çok sayıda kişiye iş imkanı sağlayan Arsal Gıda, üreticiden aldığı zeytin, zeytin yağı, çakıstes, yeşil zeytin, bal, dondurulmuş enginar, harup ve üzüm pekmezi, salamura asma yaprağı ve molehiyayı da paketleyip tüketiciye sunuyor. 

 

Planlı olduk

2011’de İngiltere’ye mal göndermeye başladıklarını anlatan Hakan Arsal, “Ürünlerimiz yurt dışında da çok beğeniliyor. Özellikle, ceviz macunu, bikla, ayva reçeli ve Kıbrıs’a özel turşular çok satılıyor” dedi.

   Hakan Arsal, Arsal’ın tercih edilmesinin sebebinin kalitesi olduğunu vurgulayarak, halka en iyi hizmeti vermek için çalıştıklarını belirtti.

   Babasının idealist bir adam olduğunu anlatan Hakan Arsal, şöyle konuştu:

  “Şirketin kurucusu babam Hüseyin Arsal, idealist bir adam.  Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda ve Fermantasyon Bölümü’nden mezun.  Mesleği olması münasebetiyle 1974’ten mezun olduktan sonra, ülkesine döndü. Devlette Tarım Ürünleri Teftiş Servisi’nde göreve başladı. 25 yılı aşkın bir süre bu serviste sorumlu olarak görev yaptı. Daha sonra, 1980’li yıllarda içerisindeki üretim aşkını gerçekleştirdi. O yıllarda Kıbrıs’ta çok da yaygın olmayan biklayı üretmeye başladı. İlk üretime annemle başladı. Evde, belediyeden almış olduğu izinle, ayda bir tencere bikla pişirirlerdi. Yarısını eşe dosta dağıtır, yarısını da satardık. Talep artınca, işe profesyonel olarak atıldı. Annem adına küçük bir imalathane açtık. Kaymakamlığın arkasında küçük bir atölyede bikla imalathına başladık. Annem, babamın öngörüleri çerçevesinde imalatı yürütmeye başladı. Yaptığımız ürün gittikçe beğeniliyordu. Halk, biklayı sevmeye başladı. Dağıtım konusunda yardım alarak Lefkoşa ve Güzelyurt’ta bikla vermeye başladık.

   1996’da Mey İçki Şirketi’nin yanında 700 metre karelik bir kapalı alana geçtik. Bikla’nın yanı sıra,  biber turşusu, karışık turşu, salatalık turşusu derken ceviz macunu yapmaya başladık. Ahtabot turşusu yaptık.

   Yaptığımız ürünlerde kaliteyi yüksek tutma hedefimiz bize başarı getirdi. Arsal, kalitelidir, temiz yerde yapılır zihniyeti oluşmaya başladı insanlarda.

   Halkın tüketimi daha da arttı. Yıllar yılları kovaladı. İşimize dört elle sarıldım. Üretimimize çeşit katmaya çalıştım. Kıbrıs’ta küçük bir Pazar var. Tek bir ürünle başarı sağlamanız mümkün değil. Ekonomik düzeneklerde daha geniş ürün yelpazesiyle, daha dar kesimi olan bir topluma hitap etmeyi düşündük. Avrupa’da adam sadece bikla yapar başarılı olur ancak Kıbrıs’ta bu olmaz!  

   Planlı olduk ve başardık.  Şirketimizde imalat sektörü devam ederken, sabit giderlerimizi aşağıya çekmek için plan yaptık. Müşterilerimize giderken sattığımız malları arttırmak amacıyla diğer üreticilerden mal alıp-satmaya başladık.”

 

Maliyetimizi düşürdük

Kendi ürünlerinin maliyetini de aşağıya çekmek için çalıştıklarını kaydeden Hakan Arsal, ürünleri ambalajlamak için gerekli malzemeleri birinci elden temin etmeye başladıklarını da belirtti ve ekledi:

    “Arsal Gıda’nın tüm ürünleri, ambalajından tutun içerisindeki tüm muhteviyatları birinci eldendir. Böyle olunca maliyet aşağıya düştü. Getirdiğimiz kavanozları da sattık bir süre sonra.

   Tüm kullandığımız malzemeleri de üreticilere satmaya başladık. Şişe camın Kıbrıs’ta en büyük tüketimini sağlayan firmayız.

   2002’de 700 metre karelik yerimiz bize dar gelmeye başladı. 4 bin metre karelik kapalı alana sahip 2,5 mildeki bugünkü fabrikamıza geldik. Kıbrıs’a özgü ürünleri işleyerek satışa sunduk. Kazandığımız her parayı işe attık.

   Profesyonelleşmeyi, daha değişik vizyondan başladık. Hasat sonrası ürünlerin değerlendirilmesi ve kapasite artırımı için ihracata yönelik projeler yaptık. Bu projeleri uyguladık.

   AB projeler yapmaya başladık. 2010’da işyerimizi yeniledik. Üreticiye fayda sağlayacak projeleri hayata geçirdik. AB’den bir de başarı sertifikası aldık. Soğuk hava depoları yaptık. Reçel ve bikla dolumu için makineler aldık. Çalışmalarımız devam ediyor.”