Kokoreç sevenlerin yabancılık çekmeden yiyebileceği farklı bir lezzet, bumbar dolması. İster fırında ister kızarmış olarak pişirilen ve bulgur pilavıyla servis edilen Kıbrıs’a özgü bir tat. Özellikle bayram sofralarının olmazsa olmazı…

Bu ay, Geçitkale’de yaşayan Meryem Kuran’ın mutfağına konuk olduk. Muhteşem lezzet, bumbar dolmasını, Meryem hanımın hünerli ellerinden tattık… Siz de evinizde deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

 

Malzemeler

Kuzu veya keçi bağırsağı

½ kilo kıyma

2 domates

2 çorba kaşığı pirinç

2 adet orta boy soğan

1  çorba kaşığı salça

15-20 dal maydanoz

Karabiber, tuz

Temizlemek için limon ve sirke

Masıra

 

Hazırlanışı

 

Sakatatların temizlenmesi çok özen ve uzun bir zaman gerektiriyor. Meryem hanım önce,  bağırsakları ters çevirip, bir kaç kez yıkadı. Titizlikle temizledi. Ardından, limon ve sirke koyduğu suda 1 saat bekletti. Sudan alınca yine limon suyu ve sirkeyle yıkadı ve duruladı. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazır.

Derince bir kaba kıymayı koydu, üzerine soğanı ve domatesi rendeledi. Ardından maydanozu kıydı. Pirinci ekleyip, karabiber ve tuzu ilave etti. İç harcı iyice karıştırdı.

Bağırsakların yağlı kısmı, doldurulduğunda içte kalacak şekilde doldurulmalı. İç malzeme geniş ağızlı bir huni yardımı veya pet şişe ağzıyla su yardımıyla doldurdu. Bağırsak 10 cm aralıklarla iplikle sosis şeklinde bağladı. Bu şekilde hazırlanan bumbar bir tencereye konulup 30 dakika kaynattı. Kaynadıktan sonra, bumbarları, kızgın yağda kızarttı.

Kimileri, bumbarı kaynatırken çıkan suya bulgur pilavı da yapar. Bu suyla pişen pilavın lezzeti de bir başka olur.

Afiyet olsun.