Hasan KARLITAŞ

 

Kıbrıs’ta, son yılların en soğuk ve en yağışlı kış şartlarını yaşıyoruz. Yağan yağmur sonrasında,  bir cevher niteliğindeki doğa, bu verimliliğe kayıtsız kalmayıp, sunumlarını yapmaya başladı. Her yer yeşerdi. İnsanoğlunun çevreye karşı tüm ihanetine rağmen, doğa bize eşine az rastlanır masmavi gökyüzünü, farklı renklerin güzelliğini, üretimini ve masumiyetini sunmaya devam ediyor.

 

Doğadaki çeşitlilik anlamında da, Kıbrıs bu sene en verimli dönemlerinden birini yaşıyor. Kıbrıslı Türklerin, doğada yetişen türlerden istifade  etmesini ve doğadan bu anlamda kopuk olmayışını oldukça önemli buluyorum. Doğal beslenme yolu ile doğanın keşfi, ne kadar da birbirine yakışıyor.

 

Yılın belirli dönemlerinde, doğanın en etkili sunumlarından olan, yenilebilir doğal otların, belirli bir bilinç ve doğaya saygı çerçevesinde toplanması, doğanın rahatlatıcı gücünün ve doğa-insan ilişkisinin en güzel örneklerinden biri durumunda.

 

Kıbrıs mutfak kültürünün, en önemli renklerinden birisi de hiç kuşkusuz yenilebilir doğal otlardır.Kıbrıs mutfağı, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle, farklı mutfak alışkanlıklarından etkilenerek, tarih sürecinde  kendi özgü adalı karakterini yaratmıştır. Bu yüzden,  Kıbrıs mutfağı, başlı başına çok büyük bir zenginliktir.

 
Doğal mucizeler

 

Tabiat ananın Kıbrıs insanına sunduğu, zenginliklerden ada halkı farklı şekillerde istifade ediyor. Her biri farklı şekillerde (haşlanarak, yumurta ile pişirilerek, turşu yapılarak, meze olarak hazırlanarak, vb ), tüketilen doğal otlar adeta birer doğal besin kaynağı. Yapmış olduğum gözlem araştırması neticesinde tespit ettiğim doğal mucizeleri paylaşmak istiyorum.

 

Kıbrıs doğasında görülen başlıca yenilebilir doğal türler şunlardır;

 

* Ayrelli                 

* Gömeç               

* Gappar (Kapari)             

 * Yumurta otu    

* Mangallo    

*Luvana         

* Kara ot (gara tiken - sahura)      

* Hosdez           

* Gaz Ayağı    

*  Kekik        

* Gavulya    

 * Dirigungullo (ince yapraklı bir bitki)     

* Lapsana               

 * Girdama   (Kıyı Koruğu)     

* Ada çayı                      

*  Tülümbe çayı       

* Gafgarıt ( bir tür yabani enginar )  

* Yabani Ispanak

* Mantar (Kırmızı, Burudi, Gavcar )

 

 

Her mevsim, farklı renkleri ile sunumlarını zenginleştiren Kıbrıs’ın doğasını koruyarak, habitatın dengesine sorumlulukla yaklaşmak, gelecek nesillere karşı en büyük sorumluluğumuz olmalıdır.  Çünkü, başka bir Kıbrıs yok !