Bu ay, Kıbrıs kültürünü yansıtan, nefis lezzet bulgur köftesini tanıtacağız. Bu nefis tarifi, North Cyprus okuyucuları için, Hilal Dalkılınç’tan aldık.


Malzemeler

1 Kilo bulgur

1 avuç simit

½ kilo kıyma

1 kilo soğan

½ demet maydanoz

Tuz

Yeterince su

Biraz tuz

Karabiber


Yapılışı

Bulgur köftesini yapmadan 2-3 saat önce bulguru ıslatınız. Suyu kaynatınız. 1 kilo bulguru derin bir kaba doldurunuz. 1 avuç irmik ve 1 silme çorba kaşığı tuz ilave ederek, yoğurunuz. Üzerini örterek, yarım saat dinlendiriniz.
Diğer yandan ince ince doğradığınız soğanı, pembeleşinceye kadar kavurunuz. Kıymayı ilave ediniz. Kavurmaya devam ediniz. Karabiber ve tuzu ilave ederek biraz daha kavurduktan sonra, pişmesine yakın doğradığınız maydanozu ilave ediniz.  Tavanın kapağını kapatıp, soğumaya bırakınız.

İster elle ister makineyle

Diğer yandan da soğuyan bulguru iyice yoğurunuz. Su az gelirse elinizi ıslatarak yoğurmaya devam ediniz. Bulgur kulak memesi kıvamına gelecek.  Yoğrulmuş bulgur hamurundan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak işaret parmağınızla oyarak ya da bir makine yardımıyla içi boş bir köfte oluşturun. Su yardımıyla elinizi ıslatarak alt tarafını kapatın. Yaptığınız içi boş köfteleri bir tepsiye sıralayın. Daha sonra doldurup ağzını elinizi ıslatarak kapatın. 

Makineyle yapacaksanız, kıyma makinenizin haznesine bulguru koyunuz. Şerit halinde çıkan bulgurunuzu, su yardımıyla şekil verin. İçini doldurduktan sonra, ağzını da kapatın.

Köfteleriniz kızartmaya hazır. Yüksek ateş üzerine koyduğunuz yağınızı iyice ısıtın. Yağınızı derin bir kaba koyarsanız, köftelerinizi daha rahat kızartabilirsiniz. Isınan yağın içerisine köftelerinizi atıp iyice kızarmasını bekleyin. Kızaran köfteleri bir süzgeç yardımıyla kâğıt peçete üzerine çıkarın. Yağı iyice çekmesini sağlayın. Limon dilimleriyle ister sıcak, ister soğuk servis ediniz. Afiyet olsun.