Kıbrıs mutfağının aslına uygun şekilde yaşatılması ve geliştirilmesini ilke edinen Green Kitchen Yemek Okulu doğal yaşamı, sağlıklı gıda üretimini, sürdürülebilir tarım ve kırsal turizmin gelişimi için projeler üreterek sağlıklı yaşama destek sağlıyor.

 

Tağmaç ÇANKAYA

 

Green Kitchen Yemek Okulu’nun yöneticileri Akdoğdu ve Asilzade, 2014 yılından günümüze “Tarladan çatala” gıda serüvenine yerinden uygulamalar dahil ederek katılımcıların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini hedefleyen projeleriyle Kıbrıs mutfak kültürünün yaşatılmasını sağlıyor, kırsalda yaşayan kadınların kalkınmadaki gücünü eğitim ve farkındalık çalışmaları ile destekliyorlar.

“Kıbrıs mutfağını yaşatmak, Kıbrıs’ın organik buruşuk domatesini yetiştirmeyi gerektiriyorsa, ona da varız” dedikleri zamanlarda, Çağlayan’da yürüttükleri Green Kitchen Yemek Okulu’na ek olarak, kırsal bölgelerdeki çiftçi kadınlar için bir organik tarım semineri serisi düzenleyecek kadar yol almışlar söylemlerinde. Kadın olarak iş yapmanın zorlukları bir yana, yemek sektörü gibi hassas bir iş alanına dahil olan bu iki güzel insan, sadece kadınlara değil, ayni zamanda diğer herkese de örnek teşkil ediyorlar. Laden Asilzade yurtdışında avukatlık yaparken, ülke sevgisi ağır basıp adaya geri dönmüş birisi. Ve burada hayatta kalmak ve inandıklarını gerçekleştirebilmek için ülkedeki ezberleri bozarcasına, avukat kimliğine, yemek okulu ortaklığı da ekledi ve kendi de bizzat orada çalıştı. Gülsen Akdoğdu ise çocukluğundan bu yana eli toprakta ve tarımda olan şanslılarımızdan biri. Ve bu şanslı ortamın hakkını verip, görebileceğiniz en yapıcı ve üretken insanlardan biri haline dönüşmüş.

Öncelikle Green Kitchen Yemek Okulu Projesi hakkında sizden bilgi alabilir miyiz? Bu projeyle neyi hedeflediniz ve nasıl bir yol izliyorsunuz?

Green Kitchen Yemek Okulu doğal yaşamı, sağlıklı gıda üretimini, sürdürülebilir tarım ve kırsal turizmin gelişimi için projeler üreterek sağlıklı yaşama destek yaratan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir eğitim merkezidir. İsminden de anlaşılacağı gibi doğanın ve tazeliğin rengini tüm anlayışının içine yerleştirdi. Okul, Kıbrıs mutfağının aslına uygun şekilde yaşatılması ve geliştirilmesini en temel ilkeleri arasında tutmakta bunun için de özel kültür turizmi konseptinde gelecek olan turistlere yönelik de çeşitli eğlenceli aktiviteler planlayarak kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sağlamaktadır.

Kıbrıs yemek kültürü ve sağlıklı yaşam için önemli bir misyon üstlendiniz. 

Evet. “Green Kitchen Projects” isminin kaynağını aldığı bir yeşil mutfak projesidir. Biri birine bağlı çeşitli misyonlarla dolu bir proje.
2014 yılından günümüze kadar olan sürede hizmet odaklı çalışmalarımız ile kısa sürede farklı bölgelerde misyonumuzu sürdürmeye devam ettik.
Kurslar, eğitimler, Kıbrıs yemek kültürünün güvenli gıda ve sağlıklı yaşam ortamında geliştirilmesinin yolunu açtı. Kıbrıs’ın dört bir yanında köy halklarına yerinde hizmet sağlıyoruz.

2 yıllık bu serüvende köy halkına verdiğiniz eğitimler yanında başka ortaklıklarınız da oldu. Bu konuda bizlere bilgi verebilir misiniz?

2 yıl içerisinde 2 şube ve birden fazla işbirliği ortaklığı kurduk. 1001 Airport içindeki “Cyprus Green Kitchen” yemek hizmet kiosku ve Lefkoşa Belediye Pazarı (Tarihi Bandabulya) içerisinde Kıbrıs geleneksel organik ürünlerinin sergilendiği “Green Kitchen Chef’s Market”i turist ve halkın beğenisine açtık. Bunlar haricinde, Lefkoşa, Karpaz, Pergama, Lefke, Lapta gibi bölgelerde farklı işletmelerle işbirliği ortaklığı kurduk.

 “Tarladan çatala” gıda serüvenine yerinden uygulamalar dahil ederek katılımcıların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini hedefliyoruz.

Karpaz’da köy kadınlarına yönelik eğitimlerinizden birini izleme şansı bulduk. Köy kadınlarına yönelik bu eğitim seminerleriyle neyi hedefliyorsunuz?

Kıbrıs mutfak kültürünün yaşatılması, kırsalda yaşayan kadınların kalkınmadaki gücünü eğitim ve farkındalık çalışmaları ile desteklemek projemizin amaçlarından bir tanesiydi.  Üretimi, turizmi, Ada kültürünü ve adanın muhteşem doğasını tanıtmayı misyon edindik.

Bu nedenle, Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde sürdürülebilir tarım ve organik tarım uygulamaları, kırsal turizm, mutfak workshop’ları, meslek eğitimleri, gıda güvenliği konularında eğitimler düzenliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde, Bandabulya’da Amerikalı öğrencilere, Kıbrıs yemek kursu  vermeniz de oldukça ilgi çekti. Bu tür faaliyetlere devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Bu ve benzeri kültürel aktivitelerimiz artarak devam edecektir.

Teşekkür ederiz.

Bu hikaye sadece onların değil, hepimizin hikayesi. Onlar girişenler belki ama bazılarınız da girişmek isteyenlersiniz. İnandıkça ve her ağlamanız gereken yerde güldükçe, hep yürüyeceksiniz.