Lefkoşa’nın efsanevi döner markası olan ‘Enişte Restaurant’ın işletmesini yapan Domaniçdağ ailesinin şef olarak yetişen oğulları Semih Domaniçdağ, şehir merkezinde ‘Bistro 45 by Enişte’ adıyla yeni bir mekanı hizmete açtı.

Canlılığın giderek arttığı Surlariçi bölgesinde, avukat ofislerinin yoğunlukta olduğu bölgede hizmet veren ‘Bistro 45 by Enişte’de, leziz tatlar, kaliteli bir sunumla servis ediliyor.

Yurtdışında iyi bir eğitim alan başarılı şef Semih Domaniçdağ, hem şeflik, hem de işletmeciliği birlikte yürütüyor.

İşletme sahibi, şef Semih Domaniçdağ, North Cyprus UK Gazetesi’ne konuştu.

En iyi şeflerden eğitim aldı

Domaniçdağ, çocukluğunun, 3 kuşak boyunca hizmet veren bir aile işletmesi olan Enişte Restaurant’ta geçtiğini söylüyor.

Semih Domaniçdağ, çocukluk yıllarında, restoranın ihtiyaçları için kasaba ve manava gittiğini, hatta “Bixi” Kola markası üretildiği yıllarda sipariş verirken, telefondaki görevlinin oyun yaptığını sanıp, babasına şikayet ettiğini anımsatıyor.

Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü mezunu olan Semih Domaniçdağ, bununla kalmayıp birçok yerde staj yaptıktan sonra, Mutfak Sanatları Akademisi’nde eğitim alarak, profesyonel aşçı olmuş.

Bu eğitimin ardından aşçılığı meslek edinen Domaniçdağ, yurtdışında birçok otel ve nezih restoranda stajyer olarak çalışıp tecrübe kazanmış.

Şef Semih Domaniçdağ, en iyi şeflerin yanında çalışmanın kendisine ciddi katkıları olduğunu ifade ederek, “Özellikle, İngiltere’de çalışmış olmam, kafa yapımı çok değiştirdi” diyor.

Yemekleri özel soslarla zenginleştiriyor

Kuzey Kıbrıs’a döndükten bir süre sonra bir restoran açma kararı alan Şef Semih Domaniçdağ, Surlariçi bölgesindeki bir avukatlık ofisinin boşa çıktığını öğrenince, çarşıya yeni bir restoran kazandırmak istediğini belirtiyor.

Ciddi bir yatırımla, bistro tarzında açılan mekan, çok geniş olmasa da, 35-40 kişiyi ağırlayabilecek modern ve sıcak bir restoran.

Açık mutfak şeklinde dekore edilen “Bistro 45 by Enişte”nin kapısı da, 1932’den kalma, tarihi bir Kıbrıs kapısı.

İyi bir eğitim almış olmanın tecrübesiyle, bilinen yemekleri özel soslarla zenginleştirip servis eden Şef Semih Domaniçdağ, “İşime güveniyorum. Bilmediğim işi de zaten yapmam. Her gün yeni birşeyler öğrenerek yola devam ediyorum” diyor.

Izgaralar ve mantı, en lezizleri

“Bistro 45 by Enişte”de en çok beğenilen lezzetlerin başında, Kıbrıslıların severek tükettiği köfte, yani ‘45 Avangart Izgara’ geliyor.

‘Kayısı Tavuk Şiş’ ve ‘Çıtır Tavuk Kalça’ da beğeni listesinin ilk sıralarında.

Bu menüler, Kıbrıslıların severek tükettiği summaklı ve tahin soslu piyaz, smoked paprika humus ve nane yağlı kuru cacık ile servis ediliyor.

Bu lezzetlerin yanı sıra “Biber Yağlı Tatar Mantısı” da sevilen bir diğer lezzet. Ayrıca, salatalar, hamburgerler ve kahvaltı, menüdeki lezzetlerden birkaçı.

Şef Semih Domaniçdağ, nane yağı yapımının damıtma usulüyle yapıldığını, bu nedenle oldukça zahmetli bir iş olduğunu söylüyor.

‘Biber Yağlı Tatar Mantısı’nı da anneannesi ile birlikte hazırladıklarını ifade eden Domaniçdağ, anneannesinin Tatar kökenli olması nedeniyle, bu mantının oldukça lezzetli olduğunu söylemeden edemiyor.

Şef Semih Domaniçdağ, biyokimya uzmanı olan eşi Yeliz Akça’nın da mutfakta kendisine büyük destek olduğunu belirterek, birçok gıdanın kimyasıyla ilgili konularda eşinden detaylı bilgi aldığını anımsatıyor.

Mola vermek için de uğrayabilirsiniz

“Bistro 45 by Enişte”nin kısa sürede sevildiğini söyleyen Şef Semih Domaniçdağ, “Lefkoşa çarşısında birçok restoran olduğunun farkında olarak farklı tatlar yapıyoruz. Yiyeceklerimizin taze ve günlük olmasına özen gösteriyoruz. Ayrıca, buraya gelenler, birşeyler yemek zorunda da değil. Bir mola vermek için uğrayabilirler. Burada ayrıca esnaf dayanışması var. Örneğin restoranımıza gelenlerden biri, karşıdaki esnaftan tavuk dolma siparişi de verilebilir” şeklinde konuşuyor.

Müşterilerinin avukat ve iş dünyasından kişiler olduğunu belirten Semih Domaniçdağ, işletmenin adında da yer alan ‘Enişte’nin önemini şu sözlerle dile getiriyor:

“Yılların güvenilir dönercisi Enişte Restaurant, bizi daha bilindik yapıyor. Çocukluk arkadaşlarım başta olmak üzere çevrem ve Enişte Döner’i bilenler, güvenle dükkanımıza geliyor. Enişte’nin torunuyum dediğim zaman ‘Yediğimiz köftenin tadından belli’ diyorlar.”

‘Enişte döneri’ yakında, yeniden

Semih Domaniçdağ, farklı bir etkinlik olarak yakın zaman içerisinde şarapla yemek eşleştirmelerinin yapılacağı geceler düzenleyeceklerini de söyleyerek, “Roma Taste, Roma Night adı altında şarapla, yemeği eşleştireceğimiz etkinliklerimiz olacak” ifadesini kullanıyor.

Domaniçdağ, Enişte Döner’in yeniden hayat bulup bulmayacağı sorusunu da şu sözlerle yanıtlıyor:

“Babam, dedemin mesleğini bugünlere kadar taşıdı. Yıllarca emek verilmiş bir aile işletmemiz var. Ata mesleğine sahip çıkmak ve yaşatmak adına ‘Enişte döneri’ yeniden hizmete koyacağız.”