Uzun zamandır her ay yazmayı düşündüğüm  fakat ertelediğim iki konuyu bu yazımda ele alacağım. Birincisi hemen hemen hergün aktif veya pasif olarak etkilendiğimiz  sigara kullanımı. Diğeri ise Kıbrıs´ta son yıllarda görülme riski hızla artan kanser hastalığı.

Sigara kullanmanın birçok zararı olduğu artık satın alınan sigara paketlerinin üzerinde bile yer almaktadır. Nikotine bağımlılık seviyesine kadar ulaşan sigara kullanımının farklı tür kanserlerle de ilişkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bunların başında Akciğer Kanseri gelmektedir.

Bunun yanısıra sigara kullanımının diğer tür kanserlerde de etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca sigara kullanan erkeklerin sigara kullanan kadınlara oranla akciğer kanseri dışındaki kanserlere yakalanma riskinin 2 kata kadar daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Sigara kullanan erkeklerdeki kanser riskini araştırmak için  6000 erkek üzerinde İsveç´te bir çalışma yapılmıştır. 4 Aralık 2014´te Science dergisinde yayımlanan makalede sigara kullanan erkeklerin kullanmayanlara nazaran hücrelerinden Y kromozomu kaybetme risklerinin 3 kat daha fazla olduğu görülmüştür. Y kromozomu sadece erkeklerde bulunan ve cinsiyeti belirleyen bir kromozomdur. Aynı zamanda  Y kromozomu kaybı miktarının, sigara kullanımı miktarıyla doğru orantılı olduğu görülmüştür. Bir başka deyişle, yüksek miktarda sigara kullanan kişilerde Y kromozomu kaybı daha yüksektir. Önceden sigara kullanıp daha sonra bırakan kişilerde ise Y kromozomu seviyesinin normal seviyede olduğu görülmüştür. Sigarayı bırakmak için birçok sebepten bir tanesi daha!

Yine aynı  araştırma grubu tarafından bu yıl Nisan ayında Nature Genetics dergisinde yayımlanan makalede Y kromozomu kaybı incelenmiştir. 1150 kişi üzerinde yürütülen çalışmada kan hücrelerinin 5’te 1’inde  Y kromozomu kaybı görülen kişilerin ortalama yaşam sürelerinin 5.5 yıl kısaldığı kanıtlanmıştır. Ayrıca bu kişilerde bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskinin 4 kata kadar arttığı görülmüştür. Bir başka deyişle, hücrelerimizdeki Y kromozomunun  kansere karşı bir nevi koruyucu rol  üstlendiği  öngörülmektedir.

Bu yazımda belirttiğim iki çalışma arasında henüz direkt bir bağlantı kurulmasa da, sigara kullanımının Y kromozomu kaybı aracılığı ile erkeklerde kanser riskini artırabileceğini öngörebiliriz. Henüz vaktiniz varken ve bunca sebep verken 2015 yılında sigarayı bırakıp daha sağlıklı bir yıl için ilk adımınızı atabilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim…