Türk Dili ve Kültürü Okulları’nın adının geçtiği her yerde, ilk akla gelen isimlerden biri Nuriye Mertcan olur.

Ömrünü eğitime adayan Mertcan, Londra’daki Türk toplumu için birçok çalışma yaptı.

Londra’da yaşayan toplumumuza çağrıda bulunan Mertcan, “Çocuklarınızı Türk Dili ve Kültürü Okullarına gönderin. Çocukların kendi kültürlerini ve dilini unutmadan İngiltere’ye uyumlu bireyler olmalarını sağlamalıyız” dedi.

İyi bir eğitim aldı, öğretmenliğe kendini adadı

Nuriye Mertcan, 1979 yılında Larnakalı bir baba ve Lefkeli bir annenin çocuğu olarak Londra’da doğdu. Daha 14 günlükken ailesiyle birlikte Kıbrıs’a gitmek zorunda kalan Mertcan, hayata Londra’da gözünü açmasına rağmen, ilk çocukluk yıllarını Kıbrıs’ta geçirdi.

9 yaşına kadar Kıbrıs’ta kalan Mertcan, Necati Taşkın İlkokulu’nda eğitim gördü. Ailenin çocuklarının daha iyi eğitim alabilmesi için Londra’ya dönüş kararı verdiğinde Mertcan, 9 yaşındaydı…

1988’de Nuriye Mertcan yeniden Londra’ya gider, zor ama başarılı bir eğitim dönemi geçirdi. İngiltere’nin saygın üniversitelerinden biri olan King’s College London’da Anatomyand Human Biology okuyan Mertcan, üniversiteden mezun olduktan sonra Fen Bilgisi alanında PGCE (Lisansüstü sertifika) yaptı. Öğrenci olduğu dönemlerde hem okuyup hem çalışan Mertcan, bir dönem mahalle doktorunda resepsiyonist olarak çalıştı.
Üniversiteyi bitirdikten sonra öğretmenliğe başlayan Mertcan, 20 yıldır Fen Bilgisi öğretmenliğini severek yapıyor. Son sekiz yıldır da çalıştığı Duke’s Aldridge Academy’de müdür muavinliği yapmasına rağmen ders vermeye de devam etti.

Öğretmenlik onun için vazgeçilmez bir tutku... Bu tutkusu onu Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk ve Türkiyeli ailelerin çocuklarının gittiği Türk Dili ve Kültürü Okullarına gönüllü olarak yardımcı olmaya yöneltti.
Önce bu okullarda hafta sonları öğretmen olarak çalışmaya başlayan Mertcan, bu okullarda yöneticilik görevi de yaptı.

2018 yılında Türk Dili ve Kültürü Okullarının çatı kuruluşu olan İngiltere Türk Dili Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’nun başkanlığına getirilen Mertcan, bu kurumdaki çalışmaları sayesinde toplum tarafında taktir edildi, birçok projeye de imza attı.
2001 yılında evlendiği Erol Mertcan’la evlenen Nuriye Mertcan’ın bir erkek bir de kız çocuğu var.