Koronavirüs salgını sürecinde İngiltere’de yaşayan birçok Kıbrıslı Türk’ü kaybettik… Pandemi döneminde İngiltere’de olan Kıbrıslı Türkler, çok büyük zorluklar yaşadı.

Adaya dönecekleri dönemde KKTC Londra Temsilciği’ne ulaşamamaktan yakınan vatandaşlar, yine aynı sorunu yaşıyor.

KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı’yı “ilgisizlikle” suçlayan vatandaşlar, yalnız bırakıldıklarını, temsilcinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu.

Pandemi döneminde İngiltere’den KKTC’ye gerçekleştirilecek uçuşlar sırasında da Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türkler, adaya geliş süreçlerinde muhatap bulamadıkları konusunda sosyal medyada paylaşımlar yapmış ve yine aynı eleştirilerde bulunmuştu.

Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu, İngiltere Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Serdar Sarı ve daha birçok sivil toplum örgütü, mevcut temsilciden rahatsız olduğunu dile getirmiş, KKTC’deki yetkililerden sorunu çözmesi için talepte bulunmuştu.

Aynı sorun yine gündeme geldi ve Haziran’da İngiltere’den KKTC’ye gelecek öğrenci ve siviller, uçuş bilgileri, yerleşim konuları gibi konularda bilgi almak için temsilciliği aradıkları halde ulaşamadıklarını belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu, KKTC Londra Temsilcisi’ni vatandaşlarına sahip çıkmamak ve sorunlarıyla ilgilenmemekle suçladı.

Horozoğlu, bu ay İngiltere’den KKTC’ye gelecek vatandaşlar için uçuş listelerinin hazırlanmaya başladığını ancak iki ay önce olduğu gibi yine vatandaşların, bilgi almak, yardım istemek için KKTC Londra Temsilciliği’ne ulaşamadığını söyledi.

Temsilciyi sert sözlerle eleştiren Horozoğlu, İngiltere’deki Kıbrıslı Türk öğrencilerin temsilciliğin sosyal medyadan duyurduğu telefon numarasını aradığını ancak yanıt alamadığını ifade etti.

Horozoğlu, “Yetkisini politize etmeyip, başkaları tarafından yapılan çalışmalara sahiplenip daha sonra ötekileştirmek yerine, tarafsız bir şekilde bu halkı temsil etmeli. En kötü zamanda vatandaşlara yardımcı olamıyorsa bir Temsilci, bu derhal sorgulanmalı” dedi.

“Bir Temsilci, bireysel değil toplumsal çalışmak zorunda”

Horozoğlu’nun sosyal medyadan yaptığı açıklama şöyle:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Dışişleri Bakanlığı tarafından İngiltere’ye atanan bir Temsilci, her zaman dinamik ve koordineli çalışmalar yürütmek için sorumludur. Takım ruhu ise oldukça önemli bunu başarmak için. Özellikle İngiltere’deki Kıbrıslı Türk vatandaşlarımız, hep birlikte yaşadığımız bu olağanüstü süreçte, Temsilciliğimize daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçiyor.

Covid-19 sürecinden önce oldukça aktif olan ve 'haftanın özeti' paylaşımları yapan Temsilcimiz maalesef en zor günlerde vatandaşların haykırışına yeterince cevap veremedi. ‘Temsilciliği arıyoruz ama cevap alamıyoruz’, vatandaşlar niye KKTC Londra Temsilcisini arıyor ama cevap alamıyor? Bu en başta gelen bir sorun. Bu yönde eleştiriler ve sitemler daha önce belirtildi, lakin hâlâ devam ediyor bu sorun. Temsilcilik bünyesindeki görevliler eminim ki onlara gelen direktifleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Ama İngiltere’deki vatandaşlarına en iyi hizmetin sunulması için, Temsilcimiz takım ruhu ile adım atıp stratejik planlı çalışmalar oluşturmalı.

Bir Temsilci, bireysel değil toplumsal çalışmak zorunda. Koşullara duyarlı bir şekilde müdahale edip, buradaki vatandaşların yapısını algılayarak, kamu anlamında dinamik çalışmalar yürütmekle sorumludur. Bir siyasi partinin üyesi olarak değil de, tarafsız ve eşit bir şekilde herkesi kucaklayan bir Temsilci olarak, en kötü zamanda vatandaşlarının yanında olmalı.

Yetkisini politize etmeyip, başkaları tarafından yapılan çalışmalara sahiplenip daha sonra ötekileştirmek yerine, tarafsız bir şekilde bu halkı temsil etmeli. En kötü zamanda vatandaşlara yardımcı olamıyorsa bir Temsilci, bu derhal sorgulanmalı...

“Uçuş listesi kimler tarafından

ve hangi kriterlere göre yapılıyor?”

Haziran ayında üç tane charter uçuş gerçekleşecek. İlk uçuş 5 Haziran’da olacak, bu uçuşta olan kişilerin birçoğu bugün haberdar oldu bundan. Uçuş listesi de ayrıca dün gece yarısı tur-operatörüne ulaştırıldı. Özellikle öğrencilerden oluşan bu kişiler şu an panik halinde, yurtlarını boşaltmak için veya gerekli okul işlemlerini tamamlayıp bu uçağa dahil olmak için iki günleri var. Uçuş tarihini değiştirmek için Temsilciliğin sosyal medyada paylaştığı numaraları arayan öğrenciler kimseden cevap alamadı.

Ciddi sağlık sorunları olan ve ilk uçakta olması gerektiği haftalar önce vurgulanan bir teyzemiz, 5 Haziran’daki uçuşa dahil edilmedi amma velakin 4 gün önce başvuru yapan ve gayet sağlıklı olan bir vatandaşımız bu uçağa dahil edildi. Uçuş listesi kimler tarafından ve hangi kriterlere göre yapılıyor merak konusu olmaya başladı.

Bir gençlik örgütünün başkanı olarak değil de, bir vatandaş olarak gözlemlediklerimi dile getirmek zorunda olduğumu hissediyorum. Daha önce yapmış olduğum eleştiri, Temsilcimiz tarafından hoş karşılanmadı. Lakin, bende yetkililer tarafından tekrar göreve getirilen Temsilcimizin, görevini en iyi şekilde yerine getirdiğine inanmıyorum”.

Mart ayından itibaren İngiltere’yi oldukça etkileyen koronavirüs, özellikle Kıbrıs Türk toplumunda derin acılara neden oldu ve birçok toplum üyemizi kaybettik. Çoğu zaman gözlerimiz Temsilciliği aradı açıkçası. Ama sağ olsun toplum üyeleri, örgüt temsilcileri ve İngiltere Eğitim Kültür Ataşesi bu boşluğu doldurdu.

Bir insani görevin yarısı vatana, diğer yarısı halka hizmettir… Biz böyle bildik, böyle yaptık ve yapmaya devam edeceğiz”.