İngiltere’deki Kıbrıslı Türk öğrencilerin KKTC’ye getirilmesi sürecine destek olmamakla suçlanan KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, büyük tepki aldı.

“GÖREVİNİ YAPMAMAKLA” SUÇLANIYOR… Londra’dan Kuzey Kıbrıs’a öğrencileri getirmek üzere düzenlenecek uçak seferleri için gereken prosedürlerin tamamlanmasına yönelik birkaç gündür KKTC yetkilileri yoğun çalışmalar sürdürürken, esas sorumluluğu üstlenmesi gereken KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı “görevini yapmamakla” suçlanmaya devam ediyor. “Vatandaş can derdinde, evlat derdinde; temsilci ortada yok” diyen İngiltere Kıbrıs Türk Toplumu Futbol Federasyonu Başkanı Serdar Sarı, KKTC Hükümetini Londra Elçiliği’ni kapamaya ve elçiliğe yapılan masrafı daha faydalı işlere kullanmaya çağırdı.
 

Koronavirüs tehdidinin Londra’da büyümesi üzerine, KKTC yetkilileri Londra’daki Kıbrıslı öğrencileri adaya getirmek üzere kolları sıvadı.
Günlerdir öğrencilerin Kıbrıs’a dönmesi için çalışmalar sürerken, KKTC Londra Temsilciliği’nin bu süreçte devrede olmaması büyük tepki gördü.

İlk olarak Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere, açıklama yaparak “Böylesi bir dönemde, Birleşik Krallık’ta yaşayan, öğrenim gören veya geçici bir süre tatil amaçlı buraya gelen vatandaşların birçok sorunu ve soruları varken, KKTC Londra Temsilcisi nerede?" sözleriyle tepkisini ortaya koymuştu.
İngiltere Kıbrıs Türk Toplumu Futbol Federasyonu Başkanı Sarı da yaşananlara tepki gösterdi.
Gençlik Birliği’nin ardından Kıbrıs Türk Toplumu Futbol Federasyonu ve Kıbrıs Türk Vakfı’ndan da memnuniyetsizliği gösteren sesler yükseldi.
North Cyprus UK’e konuşan İngiltere Kıbrıs Türk Toplumu Futbol Federasyonu Başkanı ve Kıbrıs Türk Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sarı, bugün ve yarın Londra’dan Kıbrıs’a getirilecek öğrencilerin prosedür işleri için KKTC Dışişleri Bakanı’nın kendisini aradığını, bunun üzerine kendisinin de Bakan Kudret Özersay’ın mesajını iletmek üzere KKTC Londra Temsilci Oya Tuncalı’yı aradığını ancak yanıt alamadığını anlattı.

Yanıt alamayınca kısa mesaj attığını belirten Sarı, Tuncalı’nın mesajına da dönmediğini ifade etti.

“Temsilci ortada yok”
 

Sarı şöyle konuştu:
“Bakanın mesajını bile kendisine ulaştıramadım. Temsilci ortada yok. Arıyorum cevap vermiyor, mesaj atıyorum dönüş yapmıyor.
Elçilik hiçbir şey yapmıyor. Gençlerimiz kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışıyor. KKTC Londra Temsilciliği artık bitmiştir, kimsenin güveni kalmamıştır. Burada temsilcilik diye bir şey yok.
Kimse boşuna temsilciliğimiz var diye kendileri güvende hissetmesin. Bilgi isterlerse bizi de arayabilirler, Gençlik Birliği’ni de arayabilirler. Ama temsilciliği boşuna aramasınlar, ulaşamazlar. Vatandaşımız can derdinde, evlat derdindeyken kimin nerede olduğunu bilmeyen, ortada olmayan bir temsilcimiz var. Görevini yapmıyor… Bence KKTC Hükümeti Londra Temsilciliğini kapatsın. Çalışanların maaşları, binanın kirası derken her ay buraya ciddi bir miktar gönderiliyor. Haramdır! Tümü boşuna masraf…
Bence bu miktarı Kıbrıs’ta daha faydalı işler için kullansınlar. Solunum cihazı alsınlar, karantinadaki insanların yemeklerini ödesinler”.

 

“İnsan ayırıyor!”
 

KKTC Londra Temsilci Oya Tuncalı’yı ayırımcılık yapmakla da suçlayan Sarı, temsilcinin Kıbrıs Türk Toplumunu hiçbir zaman kucaklayamadığını vurguladı.
Elçinin bir listesi olduğunu ve sadede listede bulunanlarla diyalog kurduğunu kaydeden Sarı, Tuncalı için “Bugüne kadar gelen en başarısız temsilci” dedi.