Yine acı bir haber. Çok uzun yıllardır yakından tanıdığım, İngiltere Türk Toplumuna faydalı hizmetlerde bulunan, Avrupa'daki en eski Türk Derneği Kıbrıs Türk Cemiyeti'nin efsanevi başkanı Mustafa Gençsoy, bu akşam tadavi gördüğü hastanede vefat etti. On gün önce Chelsea and Westminster Hastanesine " covid" teşhisi ile kaldırılan Gençsoy, 90 yaşındaydı.

Mustafa Gençsoy'u, Londra'ya ilk geldiğim yıllarda, adeta hayatını adadığı Kıbrıs Türk Cemiyeti'nin başkanı olarak tanıdım. Hürriyet Ofisinin Maddox Street'teki ofisi ile KTC'nin D'Arblay Street'teki binasının arası beş dakika idi.. Daha sonra Hürriyet Ofisi KTC'nin kiracısı olarak uzun yıllar D'Arblay Street'de hizmet verdi.

Kiracı-ev sahibi ilişkisi dışında, eşi merhum Omay Gençsoy ve Mustafa Gençsoy bize ablalık-abilik yapan büyüklerimiz, aile dostlarımızdı. Soho'daki KTC binası ve en üst kattaki bürosu her gün pişen taze ev yemekleri, wi-fi'sız günlerde Türk televizyonu ile adeta bunlara özlem duyan 7'den 70'e herkesin buluşma yeriydi. Günün her saati açık olur, gelenleri bir ev sıcaklığında ağırlardı.

Mustafa Gençsoy'un dernekçiliğine, vatan sevgisine ise diyecek o kadar çok şey var ki.. Kıbrıs davasına kendini adayan, bu uğurda canla başla çalışan, dernek çalışmalarıyla bunu kanıtlayan eşsiz kişilerden biriydi. O da toplumumuza kıymetli hizmetleri geçen, mihenk taşlarından biriydi.

Mustafa Gençsoy demek bir anlamda Kıbrıs Türk Cemiyeti demekti.. Hepimiz bu cemiyetin üyesiydik. Avrupa'nın en eski, uzun soluklu bu derneğine 1980'ler, 1990'larda üye olmayan yok gibiydi.. Eşi Omay Hanım Kadınlar Kolunda faaldi.. Kıbrıs Barış Harekatının mimarı merhum Bülent Ecevit'i Londra'ya bir kaç defa davet etmişler,düzenledikleri konferanslarla halkla buluşturmuşlardı.

Eşinin 2015 yılında vefatıyla Mustafa Beyin de kolu kanadı kırıldı ve adeta hayattan elini ayağını çekti.. Üç yıldır da evinde yatağına bağlı yaşıyordu.

Tüm dünyayı saran covid salgını ne yazık ki on gün önce Mustafa Gençsoy'u da buldu ve tedavi altına alındığı hastanede bu akşam hakkını rahmetine kavuştu.

Bu duyuruyu yeğeni Savaş Yaşın'ın izniyle ailesi adına yapıyorum.

Merhum Mustafa Gençsoy, vasiyeti üzerine eşi Omay Hanımın yanında defnedilmek üzere doğduğu yere Kuzey Kıbrıs'a götürülecek. Ve Lefkoşa Şehir Kabristanında eşinin yanına defnedilecek..

Merhum Akile Işın Hanımefendi'nin vefatından hemen sonra bir başka değerli büyüğümüzün kaybı hepimizi derinden üzdü.

Bizim "Başkan" diye adlandırdığımız Mustafa Gençsoy'a da veda ediyoruz. Hepimizin, toplumumuzun başı sağolsun. Allah rahmet eylesin. Huzurla uyu sevgili Başkan..

Mekanın cennet olsun