İngiltere Doktorlar ve Tabipler Birliği Asbaşkanı Dr. Teoman Sırrı, Koronavirüs’ün diğer virüsler gibi sert bir yapıya sahip olmadığını, yağlı bir tabakası bulunduğunu belirtti

“VİRÜS ELLERDE 10 DAKİKA YAŞAR”… İngiltere Doktorlar ve Tabipler Birliği Asbaşkanı Sırrı, “Bakteri virüsten en az 100 kat büyüktür. Bakterinin zarı antibiyotik ilaçlarla delinebilir ve zarı delinen bakteri ölür. Ama maalesef virüse karşı savaşmak daha zordur. Virüsün tedavisi yoktur. Virüsler, ağız, göz ve burun gibi yerlerden insan vücuduna girer. Ellerde en az 10 dakika yaşar ve el yüzle temas ettiğinde vücuda girer. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkanmanız ve yüzünüzden uzak tutmanız gerekir” dedi.
 

Filiz SEYİS/ North Cyprus UK

İngiltere Doktorlar ve Tabipler Birliği Asbaşkanı, Kıbrıs Türk asıllı Dr. Teoman Sırrı, tüm dünyanın gündemini meşgul eden ve tüm ülkeleri alarma geçiren Koronavirüs (Covid-19) hakkında bilgi vererek tavsiyelerde bulundu.

Sırrı, Koronavirüs’ün diğer virüsler gibi sert bir yapıya sahip olmadığını, yağlı bir tabakası bulunduğunu ve diğer virüslerin aksine tahriş edilebileceğini öne sürdü.
Koronavirüs’ün yapısını ve belirtilerini anlatan Sırrı, “Ciddiye alınız ama panik yapmayınız. Bu da geçecek” dedi. İnsanların öncelikle virüs ile bakteri arasındaki farkı anlamaları gerektiğini söyleyen Sırrı, virüs ile bakteri ve Koronavirüs ile diğer virüsler arasındaki farkı şöyle açıkladı:

 

“Ellerde en az 10 dakika yaşar”


“Bakteri virüsten en az 100 kat büyüktür. Zarı olan bir kavun şeklindedir. Bakterinin zarı antibiyotik ilaçlarla delinebilir ve zarı delinen bakteri ölür. Ama maalesef virüse karşı savaşmak daha zordur. Virüsün tedavisi yoktur. Çok sert ve küçüktür. Zarı yoktur.
Virüsler, ağız, göz ve burun gibi yerlerden insan vücuduna girer. Ellerde en az 10 dakika yaşar ve el yüzle temas ettiğinde vücuda girer. Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkanmanız ve yüzünüzden uzak tutmanız gerekir.”

 

“Koronavirüs’ün yağlı bir tabakası var”


“Size güzel bir haber vereyim” diyerek Koronavirüsü diğer virüslerden de ayırt eden bir yapısının olduğunu anlatan Sırrı, bu virüsün diğerleri gibi sert bir yapıya sahip olmadığını, yağlı bir tabakası bulunduğunu ve diğer virüslerin aksine tahriş edilebileceğini vurguladı.
Grip aşılarının insanları bu virüsten koruyamayacağını ifade eden Sırrı, virüslerin her yıl mutasyona uğramasını bunun sebebi olarak gösterdi. Sırrı, antibiyotiklerin de bu virüsü öldüremeyeceğini belirterek, insan vücudunun müthiş bir koruma sistemi olduğunu ve bu sistemin tehditler karşısında devreye girdiğini kaydetti.

 

“İtalya’da çok ölüm olmasının

nedeni yaşlı bir nüfusa sahip olması”
 

Sırrı sözlerine şöyle devam etti:
“Vücutta milyonlarca mikrop vardır. Vücudumuz bunları devamlı savaşarak öldürür.
Bağışıklık sistemi düşük insanlar bu virüslerle iyi savaşamazlar. Koronavirüs’ten ölenlerin yüzde 80’inden fazlası da yaşlılardır. İtalya’da çok ölüm olmasının nedeni de yaşlı bir nüfusa sahip olmasıdır.
Örneğin astım hastalarının aldıkları bazı ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemleri düşüktür. Hamilelik de hormonların değiştiği bir hastalıktır. Hamilelikte de bağışıklık sistemi zayıflar.
Korunmak için sık sık ellerimizi yıkamalı, elimizi yüzümüze götürmekten kaçınmalı, kalabalık yerlerden uzak durmalı ve kucaklaşma, öpüşme gibi adetlerimizi bir kenara koymalıyız.”
Koronavirüs’ün belirtilerini de anlatan Sırrı, sıcaklık, kuru öksürük, baş ağrısı ve halsizlik görülebileceğini ifade etti. En ciddi belirtisinin nefes darlığı olduğunu vurgulayan Sırrı, “Koronavirüs, herkeste farklı belirti gösterir. Kimisi hiçbir belirti göstermez. Ancak bu esnada başkalarına bulaştırabilir”

İnsanlara sık sık su içmelerini tavsiye eden Sırrı, bu şekilde virüsün mideye inerek orada asitten öleceğini söyledi. Aksi takdirde virüsün akciğerlere geçebileceğini anlatan Sırrı, bu şekilde tehlikeli olacağını sözlerine ekledi.