İngiltere'de bugün normalleşme sürecinin üçüncü aşamasına geçildi. Artık kafe, restoran ve barlar içeride de müşteri kabul ediliyor. Bugünden itibaren sınırlı sayıda kişi evlerde de bir araya gelebilecek. Ayrıca bazı dış ülkelere tatile de gidilebilecek.Yılın başında ilan edilen sıkı Covid önlemlerini gevşetme planının Mart sonu ve Nisan ayındaki iki aşamasında; açık hava faaliyetlerine izin verilmiş, dükkanlar açılmıştı. Bugün ise ilk kez kapalı mekanlar belli koşullarla açıldı. Ancak ilk bulgular bulaşın yüzde 90'ı aşkınının iç mekanlarda yaşandığına işaret ettiği için, iç mekanların sınırlı da olsa açılmasının nasıl bir etki yaratacağı dikkatle izlenecek.
 

Başbakan Johnson: Haftada iki kez hızlı testlerden yaptırın

Başbakan Boris Johnson, insanların koronavirüs nedeniyle durdurduğu hayatlarına yeniden başlamaları gerektiğini söyledi. Herkesi yine de dikkatli olmak konusunda uyaran Johnson halkı; haftada iki kez hızlı test yaptırmaya, hijyen kurallarına uymaya ve davet geldiğinde de aşı olmaya çağırdı.Kapanma döneminden çıkarak büyük bir dönüm noktasına ulaşıldığını belirten Johnson, "Ancak bir sonraki adımını büyük bir dikkatle atmalıyız. Bugün yeni özgürlüklerimizin tadını çıkarırken virüsü uzak tutmak adına herkesi dikkatli olmaya ve sorumluluk almaya çağırıyorum" diye konuştu.İngiltere ve İskoçya'da herkes, semptom göstermese dahi 30 dakikada sonuç verebilen test kitlerini ücretsiz sipariş verebiliyor. Galler ve Kuzey İrlanda'da ise bu imkan evden çalışamayan kişiler için geçerli.

Hindistan varyantı yayılıyor mu?

Şu sırada önlemlerin açılmasına rağmen bir endişe kaynağı ise genetik kontrollerde Hindistan varyantı olarak bilinen mutasyonun vakalar arasındaki oranının hızla yükselmesi.Bunun vakalarda beklenenin üzerinde bir artışa yol açıp açmayacağı gözlenecek. Ancak Sağlık Bakanı Matt Hancock, ön laboratuvar verilerine dayanarak, ülkede kullanılan aşıların Hindistan varyantına karşı da etkili olduğunu söyledi.Varyanttan en çok etkilenen bölgelerde, artışın sağlık sistemi üzerindeki etkisi bu hafta ve önümüzdeki hafta yakından incelenecek.

Yeni normalleşme adımları neler?

Birleşik Krallık'ta bugün itibarıyla yeni normalleşme süreci İngiltere, İskoçya ve Galler'de küçük farklarla uygulanacak. Artan vakalar sebebiyle İskoçya'nın Glasgow ve Moray bölgelerinde kısıtlamalar şimdilik kaldırılmıyor. Bununla birlikte; Dış mekanlarda 30 kişiye kadar, iç mekanlarda ise en fazla altı kişi ya da iki hanehalkı üyelerinin buluşması mümkün olacak. Gecelik konaklamalar serbest olacak.Kafe, restoran ve barların iç mekanlarına da müşteri kabul edilebilecek.Sinema, müze, çocuk oyun alanları ve oteller kapılarını aylar sonra açacak.Toplu spor aktiviteleri ve spor egzersizleri için iç mekanlar kullanılabilecek. Sauna ve buhar odaları müşteri kabul edebilecek.Düğünler, resepsiyonlar ve diğer benzeri etkinlikler de 30 kişiyle sınırlı olmak üzere organize edilebilecek.Yurt dışı tatillerine izin verilecek.Kuzey İrlanda, kısıtlamaları kaldırmayı 20 Mayıs'ta gözden geçirecek.

İngiltere'de Aşılama hangi durumda?

Birleşik Krallık'ta şu ana kadar 36,5 milyondan fazla kişi ilk doz aşılarını oldu. Bu, ülkedeki 18 yaş üzeri nüfusun yaklaşık yüzde 70'i ya da üçte ikisinden fazlası demek.İki doz aşısını da olanların sayısı ise 20 milyonu aştı. Bu da yetişkin nüfusun üçte birinden fazlasının iki doz aşısını da olduğunu gösteriyor.Önümüzdeki birkaç gün içinde, İngiltere'deki 35 yaş ve üstü kişilere de ilk doz aşıları vurulmaya başlanacak.Resmi verilere göre Birleşik Krallık'ta son 24 saatte 1926 koronavirüs vakası kaydedildi ve 4 kişi de virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu sebebiyle hayatını kaybetti. Ancak bu rakamlar hafta sonuna ait olduğu için ortalamanın altında. Hastaneye yatış sayılarında hala düşüşler olsa da geçen hafta vaka ve ölüm sayılarında henüz eğilime dönüşmeyen çok küçük de olsa artışlar görüldü.Ülkede pandeminin başından bu yana resmi rakamlara göre 127 bin kişi Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybetti. Nüfusa bakılmaksızın salgının en çok ölüme yol açtığı ülkeler listesinde ABD, Hindistan, Brezilya ve Meksika'dan sonra beşinci sırada Birleşik Krallık var.

Şimdilik, tatil yapmak isteyenlerin dönüşte karantinaya girme zorunluluğu olmadan gidebilecekleri ülkelerin sayısı son derece sınırlı (İsrail, Portekiz, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Cebelitarık, İzlanda,Brunei, Faroe Adaları ve diğer bazı küçük ada ülkeleri). Bunlar İngiltere hükümetinin "Yeşil Liste" adı altında sıraladığı, koronavirüs bakımından güvenli ülkeler.Ancak Avustralya ve Yeni Zelanda gibi bazılarının kapıları henüz İngiltere'den gelenlere açık değil, geri kalanların çoğu da ulaşımı son derece güç, küçük ada devletleri. 

Birleşik Krallık vatandaşlarının Türkiye de dahil en popüler tatil yerlerinin çoğu ise hala "Sarı ve Kırmızı Listelerde" yer alıyor.

Bu da turistlerin, buralara gittikleri takdirde dönüşlerinde karantinaya girme zorunluluğu demek.Kurallara göre, sarı listedeki ülkelere gidenler, dönüşlerinde 10 gün evlerinde karantinaya girerken, Türkiye'nin de konduğu en tehlikeli görülen kırmızı liste ülkelerinden dönenler, yetkililer tarafından gösterilen otellerde, masrafını kendi ceplerinden ödeyerek 10 gün karantinada kalıyor.Bütün bunlar insanları tatil planlarını ertelemeye yönelten bir etki yaratıyor. Seyahat acentası Thomas Cook, halen yurt dışında tatil rezarvasyonu yaptıranların sayısının çok az olduğunu bildirdi. Birleşik Krallık hükümeti yeşil, sarı, kırmızı seyahat listesini, Haziran ayı başında yeni verilere göre tekrar gözden geçirecek.İngiltere Başbakanı Johnson: Hindistan varyantı normalleşme sürecini olumsuz etkileyebilirİngiltere'de bazı bölgelerde Hindistan varyantının yayılmasını önlemek için ikinci doz aşı daha erken yapılabilir

(BBC Türkçe)