Londra’ya göç edip de sadece tek iş yapan ender insanlardan biridir Şener Gökçe…

Pandemi öncesinde onu en çok göreceğiniz yerlerden biri de futbol sahalarıydı. Geçmiş yıllarda Türk Toplumu Futbol Liglerinin de oynandığı Hackney Marshes’ın her metrekaresini adım adım bilen biri…
 

Ekonomik zorluklar

nedeniyle Londra’ya göç etti

Şener Gökçe, 1948 yılında Lefkoşa’ya bağlı Abohor (Cihangir) köyünde doğdu.

İlkokula Abohor’da başladıysa da babasının işi dolayısı ile Lefkoşa’ya taşındıkları için ilkokulu Atatürk İlkokulu’nda tamamladı, Bayraktar Ortaokulu ve Haydarpaşa Ticaret Lisesi’nde eğitim gördü.

Liseye giderken artık Kıbrıs’ta toplumlararası çatışmalar başlamıştı ve Şener Gökçe de birçok Kıbrıslı Türk genç gibi hem okula gitti hem de mücahitlik yaptı.

Liseyi 1966 yılında bitirmesine rağmen 1968’e kadar mücahitlik devam ettiği için üniversiteye ancak 1968 yılında gidebildi. O yıl yapılan üniversite sınavlarında başarılı olarak Türkiye bursu ile Ege Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü kazandı.

Üniversiteyi 1972 yılında bitirdikten sonra İzmir’in en ünlü otellerinden Büyük Efes Otel’de ihtisas yapan Gökçe, 1972 yılında Kıbrıs’a döndü ama Kıbrıs’ta onu büyük bir işsizlik bekliyordu. Bir süre Lefkoşa’da Saray Hotel’de çalıştıysa da ekonomik zorluklar nedeniyle Londra’ya göç etmeye karar verdi.
Gökçe, Ocak 1974’te, soğuk bir Londra akşamında Londra’ya ayak bastı.

4 yıllık mücahitliği sırasında tanıdığı arkadaşı Fuat Mustafa kendisinden önce Londra’ya gelmişti ve kuru temizleme işi yapıyordu. Gökçe, Londra’ya geldiği ilk hafta arkadaşı Fuat Mustafa’nın yanında çalışmaya başladı. Şener Gökçe’nin Turizm İşletmeciliği hayali yavaş yavaş gerilerde kaldı.


 

Türk Toplumu Futbol

Federasyonu’nda

45 yıl görev yaptı

Şener Gökçe, kısa sürede Londra’ya adapte olmuş ve 1975 yılında da İnci hanımla evlenmişti.

Artık sorumlulukları artmış ve kendi işini kurmanın hayallerini kurmaya başlamıştı. Kuru temizleme işinde artık usta olmuştu ve 1986’da kendi dükkanını açtı. Şener Gökçe, Londra’ya ayak bastığı ilk günden emekli olana kadar da hep ayni işi yaptı. Tam 40 yıl kuru temizleme işini yürüttü ve 2014’de emekli oldu.
Bu süre içerisinde Londra’da yaşayan Kıbrıs Türk gençliğine de hizmet etmekten kaçınmadı. 1976 yılında kurulan Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nda 45 yıldır görev yapıyor.

Kurulduğu günden bugüne kadar başkanlık yapan 17 başkan ile federasyon kurullarında her görevde bulundu. Şu anda federasyonun Onursal Başkanı.

Herkes onu Ergazililer Cemiyeti ve Ergazi Spor Kulübü ile özdeşleştirse de onun Ergazi ile hiçbir bağı yok. Hatta hayatında sadece bir kez Ergazi’ye gittiğini söylüyor.
Üniversiteyi İzmir’de okuduğu için İzmir’e ve vatanı Kıbrıs’a özel bir sevgisi var.

“1968 kuşağındanım, o yıllar çok farklı bir gençlik hareketi vardı, güzel günlerdi” dese de bugün artık günümüz politikacılarının yaptıklarından dolayı politikadan soğuduğunu söylüyor. Her ne kadar da “politikadan soğudum” dese de İzmir’den beri tanıdı eski CTP milletvekili Mehmet Civa, Şener Gökçe’nin en yakın arkadaşlarından biri…
İyi bir fotoğraf arşivcisi de olan Şener Gökçe, Türk Toplumu Futbol Federasyonu’na bağlı ligleri konu alan gerek kendi çektiği gerekse gazetelerde çıkan fotoğraf ve yazıları arşivinde tutuyor. Gökçe, futbol sayesinde binlerce insan tanıdığını ve bunların hayatına renk kattığını söylüyor.
Bugün artık 73 yaşında olan Şener Gökçe, Futbol Federasyonu’ndaki Onursal Başkanlık görevine devam ediyor, emekliliğin tadını çıkarıyor ve torunları ile vakit geçiriyor.