Sağlık Bakanı Dt Ünal Üstel, katıldığı bir TV programında önemli açıklamalarda bulundu.

Ünal Üstel, ülkede artan koronavirüs vakaları nedeniyle test sayısını artırdıklarını belirterek, ülkede bulunan 50 laboratuvardan 45 tanesi ile 7 Temmuzda protokol imzaladıklarını söyledi.

Ünal Üstel, Sağlık Bakanlığı’nın PCR merkezlerinde çalışan sayısının az olduğuna dikkat çekerek, Maliye Bakanlığından takviye ve hizmet alımı istediklerini ancak sonuç alamadıklarını, yardımcı olunamayınca merkezlerin sıkıştığını ifade etti.

PCR merkezlerinde yığılmalar olunca Sağlık Üst Kurulu’nu topladıklarını ve PCR istenen sektörleri azalttıklarını dile getiren Üstel, “PCR yerine antijeni istedik. Antijen testleriyle 10 bin civarındaki test 20 bin üzerine çıktı. Toplumu taramak ve delta varyantını önlemek istiyoruz. En riskli sektörlerde PCR testi istenmeye devam edilecek” dedi.

Özelde PCR test merkezlerinin az olduğunu bu nedenle Sağlık Bakanlığının PCR merkezlerinin tercih edildiğini anlatan Üstel, “Üniversitelerimiz bize stajyer hemşireler gönderdi sıkışıklığı aşmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Hastanelerde ve sınırlarda görev yapan sağlıkçıların izne çıkamadığını dile getiren Üstel, “Maliyeden para alamadık. Fonlardan yaralanamıyoruz. Tüzük değişikliği için görüş aldık ancak maliye onaylamadığı için sonuç alamadık” şeklinde konuştu.

Kanser ilaçlarının getirilmesi için mücadele verdiklerini ancak maliyeden para alamayınca getiremediklerini anlatan Üstel, “İlaçların getirilememesinden dolayı Vicdan azabı çekiyorum. Bir iki gün içinde sonuç alacağımızı umuyorum” dedi.

Aşıyı teşvik için aşı olanlara test uygulamasının farklı olduğunu aktaran Üstel, “Türkiye’den aşılar gelince günlük 7 bin aşıya çıktık ancak 2 binlere düştük. Aşı yaşını 18 yaşın altına indirdik. Bayramdan sonra 16 yaşa çekeceğiz. Güney’de ve Kuzey’de artan vakalardan dolayı yeniden aşılamada artış var. Girne Amerikan Üniversitesinde Karaoğlanoğlu bölgesinde aşı, PCR ve antijen testi yapılabilir..Yakın Doğu Üniversitesi merkezlerinde aşı ve testler yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Aşı olmayanlarda ölüm riskinin yüksek olduğunu ve hastalığın ağır geçirildiğini vurgulayan Üstel, aşı olanlarda hastalığın hafif geçirildiğini kaydetti.

Ekonominin çarklarını döndürmek, ülkeye ve maliyeye para girmesini sağlamak istediklerini vurgulayan Üstel, "Maliyenin sorunları olduğu aşikardır ancak sağlık iyi olursa ekonomide düzelir. Maliye, sağlığı ön planda tutmalıdır" dedi.

Üstel, testlere ve karantinalara büyük paralar ödendiğine işaret ederek, bileklikle ev karantinasıyla ilgili yeni kararlar alınabileceğini kaydetti.