Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) Kültür ve Turizm Komitesi idari toplantısı, Girne Belediyesi organizasyonluğunda çevrimiçi gerçekleştirildi.

Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, UCLG-MEWA altı çalışma komitesinden biri olan ve 2019-2022 dönem başkanlığını Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü’nün üstlendiği Kültür ve Turizm Komitesi’nin 52 üye belediye ve komite eş başkanları, Güngördü başkanlığında çevrimiçi ortak toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı;  UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Filistin Beit Jala Belediyesi Başkanı Nicola Kamis,  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Nevşehir Belediye Başkanı Rasım Arı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü toplantıda yaptığı konuşmada; tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle böyle bir toplantı fikrinin hayata geçirilmesinin çok önemli ve doğru bir karar olduğunu belirtti.

Güngördü, aradaki bağları koparmadan ve kesintiye uğratmadan yapılabilecekleri programlamanın önemine işaret ederek, 2019 Temmuz ayında Ürdün’de gerçekleşen ilk toplantıda Girne Belediyesi’ne verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Salgın nedeniyle fiziki olarak toplantıları gerçekleştiremediklerini ancak,  Kasım 2019 yılında Girne’de bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıya yoğun bir katılımın sağlandığını anımsatan Güngördü, bilgili ve tecrübeli belediyelerin bir araya geldiği komitenin başarılı olacağına inanç belirtti.

Nidai Güngördü, ülkenin ve Türkiye’nin tarih ve kültürel miras açısından çok zengin olduğunu ifade ederek, yapılacak ortak çalışmalarla ve hazırlanacak kültürel miras envanter projesiyle, bu zenginliklerin korunacağını ve tanıtım yapılarak turizm konusunda kullanılacağını kaydetti.

“2021 YILININ AJANDASINI BELİRLEDİK”

Güngördü, belediyeler ile birlikte 2021 yılının ajandasını belirlediklerine de işaret ederek, KKTC ve Girne Belediyesi açısından oldukça önemli bir konu olduğunu aktardı.

ZEYTİN TİCARET AĞI

Yapılan etkinlik içerisinde ise Girne Belediyesi’nin düzenlediği ‘Zeytinlik Festivali’nin önemli olduğunu vurguladıklarını söyleyen Güngördü, bu hususta, Girne Belediyesi öncülüğünde, zeytin yetiştiren diğer bölgelerin belediyeleriyle birlikte bir ticaret ağı oluşturulabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.

Güngördü, toplantıda görüşülen bir diğer konunun ise, Balıkesir Belediyesi’nin 2021 çalışma programı içerisinde, Balıkesir’in bugünkü durumundan engelsiz bir kent yaratılması yönünde görev üstlenildiğini, bu çalışmaların Balıkesir’de devam edeceğini vurguladı.

Girne’de Temmuz 2014’ten itibaren gerek şehir içindeki kamusal binalarda, gerekse çarşı merkezinde engelli bireylere yönelik pek çok çalışma yapıldığını ve bunları işyeri açma izinlerine koşul olarak koyduklarını ve dolayısıyla Balıkesir’deki bu çalışmanın bir parçası olmak istediklerini kaydeden Güngördü, böyle bir uygulamanın küçük bir kısmını da NEWA çatısı altında Girne’de yapabileceklerini belirtti.  

KKTC’NİNDE İÇERİSİNDE BULUNDUĞU BİR KİTAP

Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, KKTC’nin de içerisinde yer alacağı bir doküman kitap hakkında da açıklamalarda bulunarak, ‘Kültürel Mirasın Korunmasında Yerel Yönetimlerin Rolü’ adlı kitabın yakın bir tarihte yayımlanacağını dile getirdi.

Güngördü, kültür ve sanat etkinlikleri gibi birçok konuda ortak takvim hazırlanabileceğini kaydetti.