Kıbrıs'a bahar geldi, her yer rengarenk çiçeklerle doldu, etrafı mis gibi narenciye kokuları sardı. Hünerli kadınlar, hummalı işlere koyuldu

GÜZELYURT ÇİÇEKLER AÇTI...Adadaki portakal ve turunç ağaçları şu günlerde etrafa inanılmaz güzel kokular yayıyor. Kıbrıslı kadınlar, mis kokulu turunç çiçeklerinden çiçek suyu ve çiçek macunu; gül ağacından da gül suyu yapmaya başladı

Bahar mevsimi gelince, adayı, narenciye çiçeklerinin kokusu sarıyor. Özellikle turunç ve portakal ağaçlarının yoğun olduğu Güzelyurt bölgesindeki etkileyici koku bambaşka.

Kıbrıslılar, turunç çiçeklerinden çiçek suyu ve çiçek macunu; kokusu yoğun olan gül ağacından da gül suyu yapıyor.

Çiçek suyu, mevlitlerde davetlilere ikram ediliyor ve ayrıca simit helvası, katmer, ekmek kadayıfı, tel kadayıfı ile güllaç gibi tatlılarda kullanılıyor.

Gül suyu ise doğal tonik olarak cilde sürmek için yapılıyor. Turunç çiçeğinden yapılan çiçek macunu da, misafirlere ikram etmek için bahar mevsiminde hazırlanıyor ve yıl boyunca buzdolabında saklanıyor.

Çiçek suyu yapımı zahmet ve sabır gerektiriyor

Bostancı'da yaşayan Hatice Nur, annesinden öğrendiği çiçek suyu, gül suyu ve çiçek macunu yapımını geleneklere bağlı olarak sürdürüyor.

Hatice Nur'un tarifine göre, turunç ağacından toplanan çiçekler yeşil yapraklarından ayrılır ve süzgece yerleştirilir.

Yıkanan turunç çiçekleri ile temiz su, imbiğin içerisindeki mekanizmaya konulur ve ocağın üstüne yerleştirilen imbiğin altı yakılır.

İmbiğin içine konulan su, kaynama noktasına geldiğinde, su buharlaşmaya başlar. Buharlaşan su, çiçeklerin arasından yukarı doğru yükselir ve kubbe şeklindeki bölüme temas eder.

Bu esnada kubbeli bölümde buharlaşan su, terleme yapar ve su taneciğine dönüşür. Su tanecikleri de toplanıp imbiğin ağzından damla damla dökülerek şişede birikir.

6-7 saatte 3 şişe çiçek suyu

Zahmet ve sabır gerektiren çiçek suyu yapımında 6-7 saatte 3 şişe çiçek suyu elde ediliyor.

Çiçek suyu kokusunun kaçmaması için şişenin ağzı pamuk ve tülbentle kapatılıyor.

6-7 saatte 2 şişe gül suyu elde ediliyor

Hatice Nur, imbikle gül suyu da çıkarıyor.

Gül suyu yapımının çiçek suyu yapımından farkı yok. Hoş kokulu gül ağacından toplanan güllerden 6-7 saatte 2 şişe gül suyu elde etmek mümkün.

Hoş kokusu nedeniyle gül suyuna ilgi fazla. Gül suyunu, kimileri doğal tonik olarak, kimileri ise hoş kokusunu sürekli cildinde hissetmek için kullanıyor.

Çiçek macununun lezzetine diyecek yok

Bahar mevsiminde hazırlanan ve eve gelen konuklara ikram etmek için yapılan turunç çiçeği macunu tarifi ise şöyle:

"Turunç ağacından toplanan çiçekler yeşil yapraklarından ayrılır. Turunç çiçeğinin göbeği atılır, geriye kalan kısımları kullanmak için ayrılır.

Bir tencereye alınan çiçeklerin üzerini örtecek kadar su konur ve limon sıkılarak kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra suyu dökülür ve bu işlem 3 kez tekrarlanır. Böylece çiçeklerin kararması ve acımtırak tat alması önlenmiş olur.

Üçüncü kez kaynayan çiçekler yumuşar ve üzerine 6 bardak şeker, 1.5 bardak su ve limon ilave edilir.

15 dakika kaynadıktan sonra akıdelenmiş hale gelir. Soğumasını bekledikten sonra kavanozlara yerleştirilir.

Turunç çiçeği macunu, buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir."