Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros, “9 Mayıs Avrupa Günü” dolayısıyla kişisel sosyal medya hesabından bir mesaj yayınlandı.

Mesajında, Kıbrıs’ta siyasi sorunun devam etmesi, Kıbrıs Türk Toplumu ile AB arasındaki ilişkileri potansiyelin hayli gerisinde bıraktığını belirten Toros, AB’nin temel ilkeleriyle bağdaşmayan bu anomalinin kabul edilebilir olmadığına vurgu yaptı.

Milletvekili Toros, “Kıbrıslı toplumların eşit hak ve statülerini gözeten bir Federal çözümle sorunun tarihe gömülmesi ve Kıbrıs’ın bir bütün olarak Birlik içerisinde yerini alması, tüm Kıbrıslı’ların olduğu gibi Avrupa Birliği’nin de önceliği olmalıdır!” dedi.

“FEDERAL ÇÖZÜMLE KIBRIS SORUNU TARİHE GÖMÜLMELİ”

Fikri Toros’un paylaşımının tam metni:

“9 Mayıs Avrupa Günü

Bugün, Avrupa Birliği'nin temelini oluşturan 9 Mayıs 1950 Schuman Bildirgesi'nin 70. yıldönümü.

Günümüzün en büyük birliği konumunda olan Avrupa Birliği, kuruluşundan bu yana sadece üye Devletler içinde değil, aynı zamanda üye Devletler arasında sinerji, dayanışma ve iş birliğinin neler kazandırabileceğine dair önemli bir örnek olmuştur. Üyelikleri sayesinde Devletler, böyle bir birliğin getirdiği temel özgürlüklerden, ölçek ekonomilerinden ve ortak güvenlikten faydalanmakta ve kalkınmaktadırlar. 1960’lı yıllardan bu yana Avrupa Birliği'ni oluşturan entegrasyonun gelişmesine ilişkin, savaş sonrası varılan Fransız-Alman uzlaşısından ilham aldığı söylenebilir.

Tarih, ekonomik güdüyü bu Birliğin itici gücü olarak tanımlarken, kurucu Devletler zaman içerisinde genişleme altında yatan ek potansiyeli önceden öngördüler. Bu vizyon doğrultusunda temel özgürlükler, güvenlik ve insan hakları, günümüzün Avrupa Birliği'nde ekonomik motivasyonu tamamlayan başlıca değerler olmuştur.

Kurucu toplumları arasında devam eden siyasi soruna ve bölünmüşlüğüne rağmen Kıbrıs 2004 yılında Avrupa Birliği'ne üye olurken, yeşil hattın kuzeyi maalesef muktesebatın dışında bırakıldı. Kıbrıs Türk Toplumunun, 2004 kapsamlı çözüm ve AB’ne entegrasyon planı referandumunda ortaya koyduğu güçlü irade sayesinde, sosyal ve ekonomik kalkınmamızın yanısıra AB uyum çalışmalarımıza katkı sağlamak amacıyla Yeşil Hat ve Mali Yardım Tüzükleri yürürlüğe girdi. Siyasi sorunun devam etmesi, Kıbrıs Türk Toplumu ile AB arasındaki ilişkileri potansiyelin hayli gerisinde bırakmıştır. AB’nin temel ilkeleriyle bağdaşmayan bu anomali kabul edilebilir değildir. Kıbrıslı toplumların eşit hak ve statülerini gözeten bir Federal çözümle sorunun tarihe gömülmesi ve Kıbrıs’ın bir bütün olarak Birlik içerisinde yerini alması, tüm Kıbrıslı’ların olduğu gibi Avrupa Birliği’nin de önceliği olmalıdır!”