Meclis Genel Kurulu'nda “Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde, Halkın Karar Alma Süreçlerine Antidemokratik ve Siyasi Etik Dışı Bir Şekilde Müdahale Edilmesinin Araştırılması ile İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi” görüşülürken nisabın düşmesi üzerine toplantı yarına ertelendi.

Önerge görüşülürken ilk sözü önerge sahibi TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit alarak, inadına barış istediklerini ve bunun tek yolunun iki bölgeli federal çözümden başka bir şey olmadığını da bildiklerini söyledi.

Covid-19 vakalarındaki artışı, İngiltere ve Türkiye’deki vaka sayıları nedeniyle yaşananları ve alınan önemleri sıralayan Özyiğit, Türkiye’nin yeni yıl nedeniyle 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan ederken KKTC’de 25 Aralık sonrası için kesinleşen bir tedbir açıklanmamasını eleştirdi.

Özyiğit, karar alınmama noktasının bazı kişiler tarafından fırsata dönüştürülüp 3-4 günlük yılbaşı turu hayali kurulduğunu söyledi ve Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun bu konuda dik durmasını temenni etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye’nin KKTC halkının iradesine saygı göstermediğini ileri sürerek, “Bu ülkeyi tanıyoruz diyorsanız TC milletvekillerinin KKTC’de ne işi var seçim döneminde?” dedi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zamanında KKTC Cumhurbaşkanı’na “git kendi ülkende konuş” dediğini anımsatarak, cumhurbaşkanlığı seçiminde açık ve aleni müdahaleler yapıldığını ve seçim yasaklarının hiçe sayıldığını söyledi.

Özyiğit, UBP kurultayında bile “telkin” yoluyla müdahale edildiğini ifade ederek, çekilen adayların ardından Saner’in metazori bir şekilde Genel Başkan seçildiğini anlattı.

Özyiğit, bu müdahalelerin enine boyuna araştırılmasını talep eden bir önerge hazırladıklarını belirterek herkesten bu konuda destek istedi ve “Bundan sonra hiçbir seçimimize müdahale edilmesin” dedi.