Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, 40’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle balo düzenledi.

TATAR: İSTİHDAM YARATIYORLAR… Başbakan Ersin Tatar, kurumsallaşmış müteahhit şirketlerinin KKTC’de istihdam yaratarak, ülkeye büyük değerler kattığını, büyük vergiler ödeyip, katma değerler sağlayarak ülke ekonomisini sürüklediklerini vurguladı. Tatar, ekonomik sıkıntılar içerisinde ayakta durabilmenin zorluğuna değinerek buna rağmen müteahhitlerin başarı elde ettiğini söyledi.

GÜRCAFER: EKONOMİDE SÖZ SAHİBİYİZ… KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, 40 yılda büyük mücadeleler verildiğini, alın teri döküldüğünü söyledi. KKTC ekonomisinde söz sahibi olduklarını vurgulayan Gürcafer, sektörün sıkıntılarını, sorunlarını ve çözüm önerilerini de her platformda dile getirdiklerini belirtti.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), 40’ıncı kuruluş yıldönümünü baloyla kutladı.

Arkın Palm Beach Hotel’de düzenlenen geceye KKTC Başbakanı Ersin Tatar, bazı bakanlar ve milletvekilleri de katıldı.

Gecede yapılan konuşmalarda müteahhitlerin ülke ekonomisinde söz sahibi olduğu ve KKTC’ye ekonomik anlamda kattıkları değerin yadsınamayacak derecede büyük olduğu vurgulandı.

Burç Tuncer’in sunumunda yapılan gecede, Özlem Karayel ve Gallis sahne aldı.

Tatar: Müteahhitlik kolay değil, yürek ister

Başbakan Ersin Tatar, KKTC’de 40 yılda önemli başarılara imza atıldığını ifade ederek bunda turizm, yüksek öğrenim, sanayi ve konut sektörlerinin büyük katkısı olduğunu söyledi.

Bu ilerlemede en büyük katkıyı müteahhitlerin yaptığına işaret eden Tatar, kurumsallaşmış müteahhit şirketlerinin KKTC’de istihdam yaratarak, ülkeye büyük değerler kattığını, büyük vergiler ödeyip, katma değerler sağlayarak ülke ekonomisini sürüklediklerini vurguladı.

Tatar, ekonomik sıkıntılar içerisinde ayakta durabilmenin zorluğuna değinerek buna rağmen müteahhitlerin başarı elde edip, ekonomiye katkı sağladığını yineledi ve ekledi:

“Biz hükümetlere düşen görev ise iyi yönetimdir. Nedir bu? İstikrarı sağlanmak, reformlarla mali yapıyı iyi

bir noktaya getirmek, mali piyasalarda bazı uygulamalara rahatlama getirmek, faizlerin düşürülebilmesini sağlamak ve haliyle rekabet gücünü artırabilmek”.

Tatar, büyük yatırımlara imza atmanın her zaman kârlı olmadığını belirterek rekabet ortamında, ihale yasalarında zaman zaman bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi. Müteahhitliğin kolay olmadığının altını çizen Tatar, müteahhit olmanın öngörü, vizyon, risk alma ve bütün bu sıkıntıları aşmak için yürek istediğini vurguladı.

Tatar, TC ile KKTC arasında imzalanan ekonomik protokolü anımsatarak ödemelerin başladığını, ihalelere de hükümetin öncülük edeceğini belirtti.

İhale Yasası’nda değişiklik gerektiğini söyleyen Tatar, bu sorunların aşılması için çalışıldığını ifade etti.

“Müteahhitler, itici güç”

Tatar, KKTC ekonomisinin büyümesi, kalkınması, gelişmesi ve buna bağlı olarak öncü sektörlerde yatırımların devam etmesini sağlamanın esas görevleri olduğunu vurguladı. Hükümetin yapacağı çalışmalarla kamu kaynaklarının daha verimli, daha etkili kullanılmasını sağlayacağını belirten Tatar, “Kamu yatırımlarının yapılması, büyük projelere imza atılabilmesi ve ekonominin büyüme sürecine girmesi, istikrarın sağlanması, özel sektördeki yatırımların da artabilmesi gibi girişimlerin eş zamanlı olması gerekir” dedi.

Maliye Bakanlığı ve Kooperatif Merkez Bankası arasında protokol imzalandığını ve her ay 20 milyon Türk Lirası’nın, eski borçların ödenmesi için taahhüt edildiğini ifade eden Tatar, bunun faizlerin düşmesi için de bir adım olduğunu belirtti. Rekabet edilebilmesi için faizlerin düşmesi gerektiğine işaret eden Tatar, faizlerin şu anda yüzde 20'nin altında olduğunu söyledi.

Tatar, müteahhitlerin de bütün bu çalışmalar içerisinde itici güç olduklarını ifade ederek KKTC'ye duyulan güvenle, ülkenin gelecekte büyüme potansiyelini de dikkate alarak müteahhitlerin her şeye hazırlıklı olmalarını istedi.

Gürcafer: Ekonomide söz sahibiyiz

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, 40 yılı ifade etmenin kolay olduğunu ancak bugünlere gelebilmek için büyük mücadeleler verildiğini, alın teri döküldüğünü söyledi.

KKTC ekonomisinde söz sahibi olduklarını vurgulayan Gürcafer, sektörün sıkıntılarını, sorunlarını ve çözüm önerilerini de her platformda dile getirdiklerini belirtti.

Gürcafer, birliğe bugüne kadar emek veren ve 40’ıncı yıla gelinmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.