KKTC’de pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2’nci turundan sonra Cumhurbaşkanı seçilen UBP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar'ın Cumhuriyet Meclisi'nde koltuğu boşalıyor. Tatar’ın koltuğunun boşalmasının yanında yeni hükümet arayışları da başlamış oluyor. 49 vekilin yer aldığı KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde oturumlara uzun zamandan bu yana UBP Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün de katılmadığı göz önünde bulundurulduğunda aktif vekil sayısı 48 oluyor.

Kulislere göre son zamanlarda güç kaybeden DP ve HP erken seçim istemiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hızlı bir yükseliş ivmesi yakalayan YDP, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki hayal kırıklığının ardından daha fazla güç kaybetmemek için bir an önce erken seçim istiyor. Ana muhalefet CTP ve Meclis’in en fazla çoğunluğa sahip partisi UBP erken seçime daha yatkın partiler.

Siyasi kulisler Cumhurbaşkanlığı seçiminde zafer elde eden UBP’nin erken seçimi daha çok arzu eden parti olduğunu gösteriyor. Ancak Türkiye hükümetinin KKTC’de erken seçimden önce güçlü ve uyumlu hükümet seçeneklerinin denemesini daha uygun gördüğü belirtiliyor.

Tüm toplumun bilgisi, dürüstlüğü ve yönetim anlayışına hayran olduğu bir parti başkanı bulunan CTP’de çok kısa süre içerisinde olmasa da 2021 yılı içerisinde bir erken seçime sıcak baktığı görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy oranı düşmeyen CTP’nin kısa süre içerisinde hızlı şeklîde yukarı yönlü bir ivme yakalayacağına inanılıyor.

Cumhuriyet Meclisi'nde partilerin temsiliyeti şöyle;

UBP: 20 ( Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün İstanbul'da ve çalışmalara katılmıyor)

CTP:12

HP:9

TDP:3

DP:3 (DP Milletvekil Serdar Denktaş Partisi ile yollarını ayırdıklarını açıklamıştı)

YDP:2

1- UBP-DP-YDP [ 25 ]
Bir anlamda ‘azınlık hükümeti.’ Hüseyin Özgürgün ve Serdar Denktaş’ın da durumları halen netleşmiş değil. Matematiksel ve işlevsel olarak zor bir oluşum. YDP erken seçim kararı alınması durumunda destek verebileceğini açıklamıştı.



2- UBP-DP-YDP-HP [ 34 ]
Sayısal olarak en güçlü hükümet modellerinden bir tanesi ancak olasılığı düşük. Böylesi bir hükümet modelinde partilere düşecek bakanlık sayıları az olacağından partilerin bu modele sıcak bakacakları düşünülmüyor.


3) UBP-CTP [ 32 ]
Meclis'te sayısal olarak "büyük koalisyon " olarak mümkün. CTP'nin bu ihtimale sıcak bakmadığı gelen bilgiler arasında olsa da ihtimaller arasında yer alıyor.
 

4- CTP-DP-HP-TDP [ 26 ]
Başbakanlığını Tufan Erhürman'ın kurabileceği bir model. Sayısal olarak biraz sıkıntılı ve de UBP Başbakanlık makamını bırakmak istemeyecektir. Denktaş’ın da destek verebileceğine inanılan bu hükümet modeli daha önce denenmesi nedeniyle toplumun tepkisine yol açabilir.

5-UBP-HP [ 29 ]

Yeniden bir UBP-HP koalisyon hükümeti denemesi yapılabilir. Kulislerde Tatar'sız ve Özersay'sız yeni bir hükümet denemesinin olabileceği konuşuluyor. Bu konuda HP’nin bir bakanının ısrarcı olduğu bildirilirken, bu modelin HP ve UBP içerisinde ciddi tepkilere de yol açabileceği belirtiliyor.

6- UBP-TDP-DP [ 26 ]

Matematiksel olarak mümkün ancak bir çok olasılık denendikten sonra bile olma ihtimali düşük.

ŞİMDİ NE OLACAK?

  • Ersin Tatar’ın 3 gün içerisinde Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinden birini tercih ederek Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmesi gerekiyor, bu süre çarşamba günü saat 17:00'de doluyor.
  • Seçim sonuçlarına itiraz süreci Çarşamba günü saat 17:00’ye kadar devam edecek.
  • Seçim sonuçları bir itiraz olmazsa Perşembe günü Resmi Gazete’de yayınlanacak, ertesi gün Cumhurbaşkanı ant içecek.
  • Perşembe günü and içme töreni Meclis’te düzenlenecek
  • Cuma günü ise Cumhurbaşkanlığı'nda devir teslim töreni düzenlenecek

Not: Detay Gazetesi’nin kulis bilgilerinden de yararlanılarak hazırlanmıştır.