Başbakan Ersan Saner BRT’de gazetecilerin sorularını yanıtladı

Başbakan Saner, açıklanan yeni tedbirlerle ilgili bilgi vererek Pazartesi – Cuma arasında sokağa çıkma yasağının kısmı olarak uygulanmaya devam edeceğini, ancak vatandaşların kapalı olan iş yerleri dışındaki işletmelerden hizmet alabileceğini söyledi.

Saner, Pazartesi ile Cuma günleri arasında akşam 20.00’den sabah 05.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını, Cumartesi günü sadece bensin istasyonları, marketler, eczaneler gibi temel hizmetlerin verileceğini, Pazar günü ise eczane ve fırınlar dışındaki tüm işletmelerin kapalı olacağını söyledi.

Kabinede yapılan değişik ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başbakan Saner, UBP’nin 19 milletvekili olduğunu ve tümünün de her görevi yapabileceğini söyledi.

Saner “Ali Pilli’nin çalışmalarında sıkıntı olduğunu söyleyemem ama şu bir gerçek ki Sayın Pilli’de bir yorgunluk olduğunu gözlemliyorum. Aşı konusunda da son günlerde toplumda tartışmalar da vardı. Bu çerçevede Ali Bey’in istirahat etmesi gerektiğini düşündüm” diye konuştu.

Başbakan, aşı konusunda tam istenilen yöntemin izlenemediğini, hükümet olarak daha istikrarlı olunması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Ünal Üstel ile ilgili Savcılıkta bir raporun devam ettiğini hatırlatan Başbakan Saner, “sadece bir bakan değil altı bakan ile ilgili bir soruşturma devam ediyor. Hukukta hiç kimsenin suçu kanıtlanmadıkça suçlu sayılmaz. Dolayısıyla söylemlerle değil gerçeklerle hareket ediyoruz” dedi.

Başbakan Saner, görev değişikliğinde, Ünal Üstel’in de hekim olmasının önemli olduğunu belirtti, Resmiye Canlatay’ın da Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına atanmasının parti içinde sıkıntı yaratmayacağını kaydetti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin kendilerine sunduğu Aşı programının kendileri açısında tam uygulanabilir olmadığını ifade eden Başbakan “Ali Bey'in bu süreçte çok yorulduğunu ve yıprandığını gözlemledim ve görev değişikliğini uygun gördüm” dedi.

Kabine değişikliği nedeniyle kendisine yöneltilen eleştirilerle ilgili soruyu da yanıtlatan Başbakan Saner, yaptığı işten emin olduğunu, hesabını da kendisinin vereceğini söyledi.

Görev değişikliğinin hükümette zafiyet yaratmayacağını vurgulayan Başbakan Saner, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nda değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

Görev değişimi konusunu dün Cumhurbaşkanı’nın bilgisine getirdiğini kaydeden Başbakan Saner, Ali Pilli’nin de dolaylı yoldan konudan haberdar olduğunu söyledi.

Önemli olanın oluşturulan doğru kadrolarla ülkeyi yönetmek olduğunu belirten Başbakan Saner, kabinde bir kadın bakanının olması uygun olacağı ve Resmiye Canaltay’ın da turizmcilik geçmişi ile görevi rahatlıkla yürütebileceği için atandığını söyledi

15 Aralık'ta Dünya'da koronavirüsten etkilenen insan sayısının 72 milyon civarlarında olduğunu, yaklaşık son iki ayda ise dünyada bu rakamın 111 milyona yükseldiğini hatırlatan Başbakan Saner, KKTC’ye bakıldığında diğer ülkelerle büyük bir fark görüldüğünü söyledi.

Saner “bizim çok temkinli davrandığımız ortada ancak sıkıntı hastane altyapımız ile hastalığın seyri konusunda istenilen noktaya gelmede bazı problemlerin olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Anavatan Türkiye’nin yaptığı Acil Durum Hastanesi sayesinde yoğun bakım yatak sayısının yükseldiğini belirten Saner, hastalığın 2021 yılı içinde sonlanmayacağını bu yüzden hastalıkla birlikte yaşamayı öğrenmek gerektiğini kaydetti.

Rakamlar her yükseldiğinde kapanma konuşulursa ekonomi anlamında ciddi sıkıntılar yaşanacağını kaydeden Saner, “bu çerçevede Tabipler Birliği ve Tıp İş ile de görüştüm ve hastanedeki altyapının bir ileri noktaya taşınması için gerekli çalışmaları başlatmak zorundayız” dedi.

Enfeksiyona yakalanan hastaların temaslıları konusunda bilgi paylaşımının çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Saner, temaslı takibinde yaşanan sıkıntının hastalığın yükselmesine ciddi bir etken olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Temaslıların elektronik bir sistemle kendi evlerinde kalmalarının yöntemlerini aradıklarını, bu konuda önümüzdeki hafta bir sunum yapılacağını söyleyen Başbakan Saner, bunun başarılması durumunda temaslı probleminin ortadan kaldırılacağını ve devletin ciddi bir mali külfetten kurtulacağını belirtti.