NORTH CYPRUS UK-ÖZEL

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın hükümet kurma yetkisini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Hamza Ersan Saner'e tam bir hafta önce vermişti. Bu süre zarfından Meclis'te temsiliyeti bulunan siyasi partilerin tümüne ziyarette bulunan Ersan Saner, ancak bugüne kadar istediği sonucu elde edemedi.

CTP ve HP'den ikili bir icraat hükümeti açısından kabul görmeyen UBP, kulislere göre daha sonra UBP-DP-YDP hükümeti açısından bir dizi gayri resmi görüşme gerçekleştirdi. Ancak bu hükümet senaryosunun UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ün yurt dışında olması, DP Milletvekili Serdar Denktaş'ın da partisi DP ile bağlarını koparması nedeniyle güven oyu alma ve nisap sağlama gibi pek çok sorunu bulunuyor.

HP yetkilileri, CTP'nin de içinde bulunacağı 3'lü bir hükümet talep ettiler. Ancak, CTP yetkilileri bu talebi kesin dille red ettiler. Bazı kulislere göre ise UBP-HP-DP ve YDP'den oluşacak bir hükümet senaryosunun da üzerinde duruldu. Bu konuda olumlu veya olumsuz bir açıklama yapılmadı.

Saner bugün yeniden deneyecek

North Cyprus UK Gazetesi olarak bugün yaptığımız araştırmada, ortada henüz netleşmiş bir hükümet formülü bulunmadığını öğrendik. UBP Başkan Vekili Saner'in bugün başta HP olmak üzere diğer siyasi partilere bir yoklama daha yapacağı öğrenildi. Bu yoklamada hem erken seçim hem de reform hükümeti tekliflerinin masada olacağı bilgisi edinildi. Saner'in önce HP ve CTP yetkilileriyle bir reform veya seçim hükümeti kurma konusunu deneyeceği, sonuç alamaması halinde DP ve YDP ile birlikte Mart ve Haziran ayları arasında bir erken seçim hükümeti kurma konusunu değerlendireceği öğrenildi. Bununla ilgili olarak Saner'in DP ve YDP Başkanlarıyla gün içerisinde görüşebilmek için bağlantı da kurduğu kaydedildi. Pazartesi veya Salı gününe kadar UBP'nin bir reform veya seçim hükümeti kurup kuramayacağının netleşecek.

Tatar'dan hükümet kurma görevini alan Saner'in 21 Kasım Cumrtesi gününe kadar ya hükümet kurması ya da aldığı yetkiyi Cumhurbaşkanı Tatar'a geri iade etmesi gerekiyor. Görevin iadesi halinde Cumhurbaşkanının bu kez hükümet kurma görevini Ana Muhalfet CTP Başkanı Tufan Erhürman'a vermesi bekleniyor.