CTP Milletvekili Erkut Şahali “Gıda Güvenliği, Hayvan Hastalıkları, Eradikasyon Projesinin Durumu ve Tarım Bakanlığı’nın İcraatları”yla ilgili konuşmasında, corona virüs sonrasında dünyanın özüne döndüğünü dile getirerek, tarımsal üretimin devamının önemini vurguladı.
Gelinen noktanın, olması gereken noktadan çok uzak olduğunu dile getiren Şahali, ithal ürünün hala yüksek olmasının üzücü olduğunu kaydetti. Ürün çeşitliliği gözden geçirilerek, iklim göz önünde bulundurularak ürün yetiştirmenin önemine dikkat çeken Şahali, gıda güvenliği konusunda da yetkinin kimde olacağının her zaman tartışmalı olduğunu ve çok başlı bir denetim yetkisinin idari boşluklar yarattığını kaydetti.
Gıda kontrol denetiminin yetkisinin tek olması gerektiğine dikkat çeken Şahali, bitkisel üretim ve satış yetkisinin sadece Tarım Bakanlığı’na verilmesi uyarısında bulundu.
Gıda güvenliği testlerinde eksiklik olduğu duyumları aldıklarını dile getiren Şahali, gıda güvenliğinin, insanlığın en önemli kaygılarından biri olduğunu belirtti. Herkesin güvenli gıdaya erişim hakkı olması gerektiğini kaydeden Şahali, devletin son derece hassas çalışma yürütmesinin önemli olduğunu ve bu konunun açığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Devlet laboratuvarının fonksiyon eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyleyen Şahali, hayvan hastalıkları konusunda da çok kritik bir dönemeçte bulunulduğunu kaydetti.
Devletin Hayvan Hastalıkları ve Eradikasyon Projesi’ni çok iyi yönetmesi gerektiğini de dile getiren Şahali, başka ülkelerden hayvan getirilmesinin risklerine işaret etti.
İspanya’dan getirildiği söylenen hayvanların küpe ve numaralarının Bulgaristan menşeli olduğuna dikkat çeken Şahali, İspanya meşeli olduğu iddia edilen hayvanların neden Bulgaristan menşei taşıdıklarının izah edilmesi gerektiğini kaydetti.
Hayvanlara ödenen bedellerin fahiş olduğunu da dile getiren Şahali, getirilen hayvanların sertifikaları olmadığı ve ülkeye girişte sağlık kontrollerinin yapılmadığı yönünde duyum aldığını söyledi.
Şahali ayrıca, hayvan çiftlik yapımının da ne durumda olduğunun bilinmesi gerektiğini dile getirdi.