"Geçmişten günümüze turizm konusunda farkındalığı artırmak, doğal, tarihi ve kültürel varlıklarımızı koruma ve kullanma dengesi içinde turizme kazandırmak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arası “Turizm Haftası” olarak ülkemizde de kutlanmaktadır.

Pandemiden en ağır yaralar ile etkilenen sektör olan turizm sektörü maalesef bu özel haftayı da buruk kutluyor.

Kıbrıslı Türkler olarak yıllardır uğratıldığımız haksız ambargolar nedeniyle turizmde en zor şartlarda sektörün vefakar paydaşları ile beraber mücadele verdik. Bu kez pandemi nedeniyle ise tüm dünya kendi kendine adeta bir ambargo uygulamaktadır.

Bizlerin siyasi iradesinin çok ötesinde global bir krizin içinde olan turizm için Kuzey Kıbrıs 'ta çıkış yolu arayışı içinde her gün mesai yapmaktayız. Hükümet ortaklarımız ile sağlıklı bir ekonomi için, Turizm paydaşlarına katkı ve sürdürülebilir bir düzenleme için sürekli çalışma içindeyiz. Geçmiş dönemde yine aynı bakanlıkta bulunduğum görev süremde elde ettiğimiz rekor seviyeleri yakalamak için sektör paydaşları ile uyum içinde, el birliği ile başaracağımız günler yakındır.

Bu yıl turizm sektörü, tüm dünyada milyonlarca çalışanın işsiz, yatırımcıların endişeli bir şekilde, yaşanan salgından en çok etkilenen sektör olarak bu haftaya giriyor. Ülkemizde ise bir an önce normale dönmek için çareler üretmeye çalışırken, siyasi erk olarak açılımlar yapmaya başladık. Dünya bu hastalıktan kurtulana dek, pandemi ile yaşamaya artık alışmaya mecbur bırakıldığımız için turizm de bu duruma uygun alternatif modellerle tekrar ekonomiyi canlandırmayı hedeflemekteyiz. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahip olduğu medeniyet birikimi, tarihi zenginliği, çeşitli inanç ve kültürlerin kesişme noktası olması yönüyle aslında Doğu Akdeniz’de yüzen açık hava müzesi konumundadır. Sağlıklı ve Güvenilir bir Kuzey Kıbrıs için pandemi sonrasına da iyi hazırlanmalıyız.

Unutulmamalı ki, turizm sürdürülebilir bir kalkınma aracı olduğu kadar bir yeri tanımak, bir medeniyeti anlamak, bir yerin doğal güzellikleriyle tanışmak, yeni tatlarla buluşmak açısından da büyük önem arz ediyor.

Bu anlamda turizm sektörünün tüm paydaşlarına ve cefakar çalışanlarına teşekkür ediyor, Turizm Haftası’nın daha güzel, daha sağlıklı günlerimizin başlangıcı olmasını diliyorum."

Fikri Ataoğlu

Turizm ve Çevre Bakanı