NORTH CYPRUS UK-ÖZEL

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) yarış başladı. Protokolde Cumhurbaşkanı’ndan sonra gelen en yüksek 2’nci makam olan Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için parlamentoda en fazla milletvekili sayısı olan UBP’de bu görev için 3 aday adayı yarışıyor.

Kulislere göre, Mağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay, Lefkoşa Milletvekili ve şu an ki Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ile Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz parti içerisinde Meclis Başkan adaylığı için yarışıyor.

En güçlü aday Canaltay

UBP’nin bu görev için parti içi seçim yapacağı öğrenildi. Meclis Grubu içerisinde yapılacak oylama göre belirlenecek Cumhuriyet Meclis Başkanı adayının, Meclis’te yapılacak oylamada tek aday çıkmaması halinde de görevi alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

3’lü azınlık hükümetinde kadın bakan olmaması nedeniyle şiddetli bir şekilde eleştirilen UBP, bu görev için geçmişte özel sektörde ve sivil toplum örgütü yöneticiliğinde önemli başarılara imza atan Resmiye Eroğlu Canaltay’ı Meclis Başkanlığı görevine getirmesi bekleniyor.

Muhalefet vekilleri ile de arası iyi olan Canaltay’ın partisi tarafından aday olarak gösterilmesi halinde muhalefet kanadından karşına aday çıkmayacağı, çıksa dahi pek şansı olmayacağı düşünülüyor.

Kadın, Meclis Başkanları başarılı

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde yakın tarihte başkan olarak görev alan Fatma Ekenoğlu ve Sibel Siber bu görevi başarılı bir şekilde yürütmüştü. Toplumda da kadınların bu görevi daha iyi yaptığı yönünde izlenim var.