“Benim Gözümden Lefke” adlı fotoğraf yarışmasına 49 katılımcı, 388 eserle katıldı… Yarışmayı kazananlar açıklandı, ödül ve sergi ise eylül ayında yapılacak

Hasan KARLITAŞ

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) öncülüğünde düzenlenen “Benim Gözümden Lefke” adlı fotoğraf yarışması büyük ilgi gördü.

Hem halkın hem de öğrencilerin katılımına açık olan yarışma neticesinde, derece ve sergileme alan Lefke fotoğrafları, eylül ayında sergilenecek.
Lefke, sahip olduğu doğal güzellikleri ve barındırdığı tarihi zenginlikleriyle çeşitli medeniyetlerin kültürel mirasına binlerce yıldır ev sahipliği yapıyor. Lefke ilçesinin bu değerlerini fotoğraflarla belgelemek ve Kuzey Kıbrıs’ta fotoğraf sanatına katkı koymak adına bu yıl ilki düzenlenen ödüllü fotoğraf yarışmasına, 49 katılımcı 388 eserle katıldı.

Yarışma, ‘öğrenciler’ ve ‘öğrenci olmayanlar’ olarak iki ana bölüm şeklinde ve her iki bölümde de renkli ve siyah-beyaz olmak üzere iki alt kategori şeklinde düzenlendi.
Yarışmada Kuzey Kıbrıs’ın değerli fotoğraf sanatçıları, ressam ve akademisyenlerinin bulunduğu seçici kurul (jüri) üyeleri; Feridun Işıman (ressam), Mehmet Gökyiğit (fotoğraf sanatçısı), Salih Sevindik (fotoğraf sanatçısı), Atila Karaderi (fotoğraf sanatçısı, öğretmen), Ediz Tuncel (fotoğraf sanatçısı, akademisyen), Faruk Kalkan (LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı), Birsel Matara (LAÜ İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi) gönderilen eserleri değerlendirip, bölüm ve kategorilere göre kazananları belirledi.


 

Ödüle layık görülen fotoğraflar


‘Öğrenci Olmayanlar’ ana bölümünün renkli kategorisinde “Single Rock” adlı eseri ile Saydam Soy birincilik, “Yeşil Lefke’m” adlı eseri ile Yıltan Taşçı ikincilik, “Yeşil Lefke” adlı eseri ile Hasan Karlıtaş üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Bu kategoride 25 eser de sergilenmeye değer bulundu.
‘Öğrenci Olmayanlar’ ana bölümünün siyah-beyaz kategorisinde “Lefke’de Tavla Keyfi” adlı eseri ile Yıltan Taşçı birinci, “Sessiz Liman” adlı eseri ile Cem Cengiz ikinci, “Lefke Konakları” adlı eseri ile Ayla Atay ise üçüncü olarak belirlendi. Bu kategoride 17 eser de sergilenmeye değer bulundu.
‘Öğrenciler’ ana bölümünün renkli kategorisinde “Ancient Kingdoms” adlı eseri ile Toseef Rehman birinci, “Pir Paşa Camii ve Anıt Çınar Ağacı” adlı eseri ile Mikail Kolçelik ikinci, “Eski Yapılar” adlı eseri ile Şükran Beyza Düzer üçüncü geldi. Bu kategoride 27 eser sergilenmeye değer bulundu.
‘Öğrenciler’ ana bölümünün siyah-beyaz kategorisinde “Gemikonağı Gün Batımı” adlı eseri ile Yaşar Demirci birinci, “Sinless” adlı eseri ile Toseef Rehman ikinci, “Boy Camera Fascination” adlı eseri ile Kofi Arku Bansah üçüncü olarak belirlendi. Bu kategoride 31 eser sergilenmeye değer bulundu.
Ayrıca yarışmanın genelinde “Pitoresk” adlı eseri ile Yıltan Taşçı jüri özel ödülünün de sahibi oldu.
LAÜ’nün 2019-2020 akademik yılının açılışıyla birlikte planlanacak tarihte bir tören düzenlenecek ve derece alan yarışmacılara ödülleri takdim edilecek. Ayrıca ödül alan eserler ve sergilenmeye değer bulunan eserler, açılacak sergiyle sanatserverlerin beğenisine sunulacak.
Lefke’nin tarih, kültür ve doğa değerlerini yansıtan fotoğraflar, bölgenin zengin turizm potansiyeline ve tanıtımına da olumlu katkı sağlayacak.