MASDER, proje ortaklarıyla birlikte Kıbrıs’ın sahil ve denizlerinin kirlenmesini önlemek adına “Barışı Kurma, Kapasite Geliştirme ve Sinerjiler İçin Deniz Atıkları” projesi kapsamında etkinlikler düzenliyor

ÇOCUKLAR VE GENÇLER BİLİNÇLENDİRİLİYOR… MASDER Başkan Yardımcısı Serdar Atai, bu yıldan başlayarak Aralık 2021’e kadar özellikle Mağusa ve İskele Bölgesi’ndeki ilkokul, ortaokul ve liselerde interaktif sunumlar yapılarak çocukların ve gençlerin deniz atıkları konusundaki farkındalığını artıracaklarını söyledi. Atai, “Buna ilaveten değişik dönemlerde okullarla, sivil toplum örgütleriyle ve duyarlı vatandaşlarla sahil temizlik çalışmaları ve dalgıçlarla dip temizlik çalışmaları yürütülerek toplanan atıkların sayımı, kategorizayonu ve Deniz Atıkları Veritabanı’na kaydı gerçekleştirilecektir” dedi.

Ahmet İLKTAÇ

Mağusa Suriçi Derneği (MASDER) proje ortaklarıyla birlikte “Barışı Kurma, Kapasite Geliştirme ve Sinerjiler İçin Deniz Atıkları” projesiyle sınır tanımayan ortak bir sorun olan deniz kirliliğini bir araç olarak kullanarak barışa hizmet ediyor.

MASDER, proje kapsamında proje ortaklarıyla birlikte deniz kirliliğini önlemek amacıyla sahil ve denizlerimizin temiz kalmasını sağlamak maksadıyla etkinlikler düzenliyor.

MASDER, projeyle ırk, din, dil gözetmeden ortak hassasiyet taşıyarak denizlerimizi gelecek nesillere aktarmamızın asli görevimiz olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Okullar deniz atıkları konulu animasyon filmi üretti

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e proje hakkında detaylı bilgi veren MASDER Başkan Yardımcısı Serdar Atai, projelerinin Avrupa Birliği (AB) tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI Hibe Programı kapsamında finanse edildiğini ve Mağusa Suriçi Derneği (MASDER), AKTI Proje ve Araştırma Merkezi, Enalia Physis Çevre Araştırma Merkezi ve Kuzey Kıbrıs Dalış Merkezleri Derneği tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Atai, proje lansmanının 25 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdiklerini, bunun öncesinde nisan ayı sonu itibarıyla Mağusa ve İskele Bölgesi’ndeki 5 pilot okulla deniz atıkları konulu animasyon filmi üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Animasyon filmleri üretilmeden önce katılımcı gençlerle Bedi’s sahilinde yaptıkları temizlik çalışmasında her bir okulun topladıkları atıklardan seçtiği objelerle DAÜ Görsel İletişim ve Tasarım Laboratuvarı’nda 4 günlük çalışmayla kendi animasyon filmlerini ürettiklerini ifade eden Atai, gençlerin deniz atıklarını nasıl algıladıkları ile ilgili çok çarpıcı örnekler ortaya çıktığını belirtti.

Animasyon filmlerinin ilk gösteriminin proje lansmanında yapıldığını ve katılımcı gençlere başarı sertifikaları verildiğini söyleyen Atai, animasyon filmleriyle ilgili yerel televizyon kanallarıyla temasa geçilerek bunların birer kamu spotu şeklinde yayınlanmalarının sağlandığını dile getirdi.

Serdar Atai, lansman sırasında hem sahil temizlik çalışması, hem de dalgıçlarla dip temizlik çalışması yapılarak toplanan tüm atıkların sayımı ve kategorize sağlandığını aktardı ve proje ile ilgili şu detayları paylaştı:

“Toplanan atıklar proje ortakları tarafından geliştirilen deniz atıkları veri tabanına kaydedildi. Projenin devam edeceği Aralık 2021’e kadar bu yıldan başlayarak özellikle Mağusa ve İskele Bölgesi’ndeki ilkokul, ortaokul ve liselerde interaktif sunumlar yapılarak çocuklarımızın ve gençlerimizin deniz atıkları konusundaki farkındalığı artırılacak. Buna ilaveten değişik dönemlerde okullarla, sivil toplum örgütleriyle ve duyarlı vatandaşlarla sahil temizlik çalışmaları ve dalgıçlarla dip temizlik çalışmaları yürütülerek toplanan atıkların sayımı, kategorizayonu ve Deniz Atıkları Veritabanı’na kaydı gerçekleştirilecektir.

Ağustos 2019 sonu itibarıyla proje kapsamında Sorumlu Plaj İşletmeleri Ağı oluşturmak için bir Yönlendirici Kılavuz eşliğinde ziyaretlerimiz başlatılmıştır. Bu kapsamda Reddet-Azalt-Yeniden- Kullan-Geri Dönüştür şeklinde özetlenecek 4 prensip eşliğinde işletmelerin daha sorumlu ve çevreye duyarlı olabilmelerini sağlayacak bir yol haritası işletmelerle paylaşılmıştır”.

“Sorumlu plaj işletmelerine işaretleme yapılacak”

Yine ziyaretler sırasında işletmelerin mevcut uygulamalarını tespit etmeye yönelik Checklist ile durum analizi yapıldığını söyleyen Atai, kılavuzlar eşliğinde işletmelerin bir ve 2 yıllık dönemlerdeki gelişim ve dönüşümü takip edilerek, kılavuzda yazılı olan kriterleri karşılayan işletmelere sorumlu plaj işletmesi olduğunu gösteren Logolarla işaretleme yapılacağını kaydetti.

Bir başka aktivitelerinin “Çöp Avcılığı” diye adlandırılan uygulama olduğuna vurgu yapan Atai, “Bu kapsamda Mağusa Balıkçı Barınağı, İskele- Boğaz Balıkçı Barınağı ve Güney’deki diğer 2 Balıkçı Barınağında balıkçılara yönelik bilgilendirme semineri düzenlenerek çöp avcılığıyla ilgili kılavuzlar paylaşılacak, denizden çıkan atıklarını depolayabilecekleri özel çantalar verilecek ve her bir limana konulacak ayrıştırmalı çöp konteynerleri içerisine belli periyotlarda bu atıkları boşaltmaları istenecektir” dedi.

Atai, Çöp Avcılığı uygulamasının özellikle Avrupa’da Kuzey Denizi’ne yakın ülkelerde uygulandığına ve bir ileriki safhada av yasağının olduğu dönemlerde devletin balıkçılara teşvik primi vererek balık yerine çöp avcılığı yapmalarına imkan sağlamakta olunduğuna dikkat çekti.

Çalıştay yapılacak

Uzun dönemdeki hedeflerinin de bunu sağlamak olacağına işaret eden Atai şöyle devam etti:

“Yine proje kapsamında karar vericilerle yani yerel yönetimlerde, merkezi yönetimde ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde çevreyle ilgili üst düzey paydaşları bir araya getirerek bir karar üretme çalıştayı yapacağız. Yönetmeliklerin çağın gereklerine uyumlaştırılması, uygulamanın takibi, çevre cezalarının ağırlaştırılması,‘Rangerlik’ denen çevre koruculuğu müessesinin kurulup geliştirilmesi ve etkin atık yönetimi bu çalıştay sayesinde neticelendirmeye çalışacağımız konular olacaktır. Ortağımız AKTI, Balkan ülkelerinde karar verme mekanizmasında bulunan kurum ve şahıslarla benzer çalışmalar yürütmüş ve başarıyla sonuçlandırmıştır. DECYDE ismi verilen bir tamir takımı eşliğinde sorunlar tespit edilerek yol haritası ve eylem planı eşliğinde karar vericilerin dikkatine sunulacaktır”.

Proje kapsamındaki diğer etkinliklerin ise lise dengi okullardaki gençlere ücretsiz dalış kursları eşliğinde su altındaki dünyayı tanıtmak, kirliliği göstermek ve temizlik çalışmasının nasıl yapılacağına dair kesitler sunmak olduğunu ifade eden Serdar Atai, projelerinin ilkokul, ortaokul ve liselerde 3 alanda yarışmalar düzenleyerek deniz atıklarına dikkat çekmeyi de amaçlamakta olduğunu açıkladı.

“Bunların birincisi Yaratıcı Yazı yarışması, ikincisi Atıklardan Üretilen Sanat Eserleri yarışması ve üçüncüsü de fotoğraf yarışmasıdır” diye konuşan Atai, bu yarışmaların her birinin 3 farklı yaş kategorisine hitap edecek şekilde düzenleneceğini, ada çapında (Kuzey-Güney) bir karakter taşıyacağını ve dereceye girenlere ödüller verileceğini söyledi.

Serdar Atai, Deniz Atıkları Projesi’nin en önemli özelliklerden bir tanesinin sınır tanımayan ortak bir sorun olan deniz kirliliğini bir araç olarak kullanarak barışa hizmet ediyor olması olduğunun altını çizdi ve buna yönelik destek sağlayan Avrupa Komisyonu’na da teşekkür etti.

“Denizler en değerli doğal kaynaklarımızdandır” diyen Atai, “Bu nedenle de denizlerimizi ırk, din, dil gözetmeden ortak hassasiyet taşıyarak gelecek nesillere aktarmamız asli görevimiz olmalıdır” vurgusunu yaptı.