Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Özdil Nami, iki ayrı devlet zihniyetinin Kıbrıslı Türkleri eski karanlık günlere döndürmeye çalışmak olduğunu vurguladı. Nami, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis oturumunda, Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin Kıbrıs sorununa dair izlediği politikaları eleştirdi. İki devletli çözüm tezinin halka yeni bir şeymiş gibi pazarlanmaya çalışıldığını dile getiren Nami, bunun yeni bir şey olmadığının bilindiğini, geçmişte bu tip formüllerin birçok kez denendiğini ancak başarısız olduğunu ifade etti. Geçmişte birçok işbirliği modelini hayata geçirdiklerini kaydeden Nami, bunları bir tek kapsamlı çözümle ilgili ortak bir vizyon varken BM çatısı altında oluşturulan müzakereleri destekleme amaçlı komiteler vasıtayla elde ettiklerini söyledi.

“BİR ADIM ÖNDE OLMA POLİTİKASINA DÖNÜLMELİ”

Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin geçmişte bir adım önde politikası yürüttüğünü ve bunun birçok alanda Kıbrıslı Türklere önemli kazanımları olduğunu vurgulayan Nami, acilen bu politikaya dönülmesi gerektiğini, bu şekilde Rum tarafının üzerinde çözüme dair baskı oluşturulacağını kaydetti. Bunun başarılması halinde hem işbirliği yollarının yeniden açılacağını hem de izolasyonları kırılmasına yönelik kazanım elde etme şansının yeniden yakalanacağına işaret eden Nami, statükodan da bu şekilde kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Nami, “Eğer bunları yapmazsak, başımıza gelecek olan şey bizi 20 yıl öncesine döndürmektir. AB yetkililerinin Kuzey’e geçemediği AB’yi bilgilendirme konferansı, AB ile bilgilendirme konferansı yaptığınızda sivil polislerin bizleri fişlediği, Rum tarafına geçmek için Dışişleri Bakanlığı’ndan özel izin çıkartmak zorunda kaldığımız o kara günlere döneriz” dedi.

“TÜRK TARAFININ YAPMASI GEREKEN ŞEY…”

Her konuda güvenlik ve garantiler dahil, Kıbrıslı Türklerin bu kadar yapıcı davranmış olmasına rağmen Rum tarafının yeniden masadan kaçması halinde bunun bir maliyeti olması gerektiğini ve Türk tarafının bunu talep etmesi gerektiğini ifade eden Özdil Nami, Müzakereler kaldığı yeren devem etmeli. Belirli bir takvim çerçevesinde bitirilmeli, referanduma gidilmeli” dedi. Ancak bu süreçte Rum tarafının yeniden masayı terk etmesi halinde Kıbrıslı Türklerin ne olacağının söylenmesi gerektiğini belirten Nami, Türk tarafının yapması gereken yegane şeyin bu olduğunu dile getirdi.