Başbakan Ersan Saner, Cenevre’de BRT canlı yayınına katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ersan Saner , Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ilgili taraflara sunduğu 6 maddelik önerilerinbilinmedik şeyler içermediğini ve sürpriz de olmadığını söyledi.

Saner ‘bizim süreç boyunca ifade ettiğimiz, Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen eşitliğinin tanınmadığı ve bu şekilde gerçekleşmeyecek müzakerelere katılamayacağımızı ancak egemen eşitliğimizin kabul edilmesi halinde Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmeler başladığında nasıl bir yöntem izleneceğiyle ilgili verilmiş 6 maddedir. Ve en son maddesi de herşeyde anlaşılması halinde eş zamanlı olarak referanduma götürüleceği şeklindedir. Bilinmedik bir şey yok sürpriz de değil sadece bugüne kadar ifade ettiğimiz herşeyin aşamalı olarak nasıl gerçekleştirileceğinin hazırlanmış bir yazılı metnidir” dedi.

Saner, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirilen ana görüşmede Kıbrıs tezini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.

Saner “Cumhurbaşkanı Tatar ana görüşmede Kıbrıs tezini çok net bir şekilde ortayakoydu.53 yıldır Kıbrıs sorununun nerden ortaya çıktığını net bir şekilde aktardı ve 53 yıldır çözülmeyen çözümsüzlüğün sadece statükoya hizmet ettiğini, bunun için yeni bir açılım gerektiğini ve bu yeni açılımın da ancak iki eşit devletten ve iki toplumun egemenliğinden kaynaklandığını ortaya koydu.” dedi.

Saner, Kıbrıs konusunun BM’nin arşivinde duran en eski dava olduğuna da dikkati çekti.

Görüşmelerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’ e gerek Kıbrıs Türk tarafınca gerekse Türkiye Dışişleri Bakanı MevlütÇavuşoğlu tarafından süreç içerisinde konuşmalarının farklı ama masaya gelince farklı olduğunun ifade edildiğini belirten Saner, realiteleri görmezden gelmemesi için Anastasiadis’e çağrı yapıldığını söyledi.

Kendisinin Anastasiadis’in olumlu davranacağına inanmadığını ifade eden Başbakan Saner BM’nin artık bu son oyunu oynatma yönünde kararlı bir tutum izlemesi gerektiğini söyledi.

Saner “Cumhurbaşkanı Tatar’ın sunduğu 6 maddelik öneriler ne Genel Sekreterin ne de karşı tarafın bilmediği öneriler değil. Bizler bunlara çözüm bulmadan masaya oturmanın zaman kaybı olduğunu söylemek istiyoruz. İzolasyonlar altında ezilen, ekonomik aktivitelerini gerçekleştiremeyen Kıbrıs Türk Halkı’nın artık kaybedecek bir 50 yılı daha yoktur. Artık dünyanın artık bu sese kulak vermesi gerekiyor” dedi.