North Cyprus UK- Ahmet İLKTAÇ

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş kişisel sosyal medya hesabından bugün kapalı Maraş’ın ziyarete açıldığı bölüme yaptığı ziyareti fotoğraflarıyla paylaştı.

1974’te faal olan binalarda, neredeyse iç mekân anlamında hiç eşya bırakılmadığını anlatan Karlıtaş, bunu savaşın acı bir ganimet örneği olarak değerlendirdi.

“Yazacak çok şey var. Ancak, kısaca Maraş çok büyük bir trajedi... Yaşayan şehir kazanır. Hayalet şehir kaybeder” diyen Hasan Karlıtaş, açılan bölümün ziyaretçisinin de baya fazla olduğunu ifade etti.

“Gördüklerim anlatılması zor, karışık, buruk bir histi”

İşte Karlıtaş’ın ilgili paylaşımının tam metni:

“Maraş... Çok düşündükten sonra bugün Maraş'a gitmeye karar verdim... 46 senedir hayat olmayan, otelleri, okulları, dükkânları, evleri ve sokakları dolaşırken, çok değişik duygular yaşadım... Maraş'a hem insani hem de turizmci gözü ile bakmaya çalıştım. Çocuklarla gittik. Giriş kapısından geçer geçmez, 5 yaşındaki çocuklar sordu; Neden bu binalar, evler bomboş ve yıkık... Sonra konuşuruz dedim. Yürüdük... Beklediğinin çok üzerinde, kalabalık vardı. Kıbrıs 'ta yaşayan İngilizler, Ruslar çok sayıdaydı... Ayrıca, bugün çok sayıda Kıbrıslı Rum da vardı. Otel sahipleri ve çok sayıda mülkü olan kişinin, ziyaretine güney basını yoğun ilgi göstermişti. Basın açıklamasında, 46 sene her gece rüyasını gördüğü otellerinden bahsedip, Türk yönetiminde açılması halinde gelebileceğinden bahsetti... Hava bugün çok sıcak değildi. Yüzlerce fotoğraf çektim. Empati yapıp, savaş nedeniyle evinden ayrılmak zorunda kalan insanların acısını anlamaya çalıştım... Maraş, 1970'li yıllarda turizm açısından inanılmaz bir değerdi... O yılları hayal edince, dokusu, sokakları, dükkânları, müzeleri, plajı, gündüz ve gece hayatının ne kadar etkileyici olabileceğini hissettim... 1974’te faal olan binalarda, neredeyse iç mekân anlamında hiç eşya bırakılmadı. Savaşın acı bir ganimet örneği. Yazacak çok şey var. Ancak, kısaca Maraş çok büyük bir trajedi... Yaşayan şehir kazanır. Hayalet şehir kaybeder... Maraş, BM kuralları çerçevesinde açılmalı...Bugün gördüğüm kalabalık ne Lefkoşa da ne de Mağusa da vardı... Ancak benim açımdan gördüklerim anlatılması zor, karışık, buruk bir histi ...."