Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktoru Emine Kamiloğlu, önümüzdeki süreçte, kış aylarının başladığı, çoklu ortamlarda evlere, mekanlara kapandığımız bir zaman olacağını belirtti.

Kamiloğlu, “Beni sevindiren insanımız kendisini de sevdiklerini de nasıl koruyacağını biliyor.  Kasım- Nisan arasındaki dönemde, iki noktadan dolayı çok dikkatli olmak durumundayız” diye konuştu.

Kamiloğlu, yüz yüze eğitimin devam etmesi ve evlere kapanılan dönemdeki ekonomik sıkıntıların tekrar yaşanmaması gerektiğini söyledi.

Kamiloğlu’nun açıklaması şöyle:

“Gerisini ise, bilim halleder. Sağlık bilimi, son dönemlerde artan tecrübe ve güçlenen alt yapımızla birleşince, şimdi daha güçlüyüz.

Ama bu güç sınırsız değildir. Korunma sokakta başlamalı, evde devam etmeli.

Sağlık sistemini zora sokacak vaka sayısına ulaşmadan bu kritik beş ayı atlatmalıyız.

Bir hekim olarak, sadece birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız ya da sağlık alt yapımıza değil, aynı zamanda ülkemin insanına da güveniyorum.

Güney Kıbrıs'ta vakalar ve ölüm sayıları gün geçtikçe artıyor. Sağlık alt yapılarına güvenmelerine rağmen özellikle yurt dışından gelenlere pcr kontrolu yapılmaması import vakaları artırmış, halkın da dikkat etmemesiyle temaslılar giderek artmış, gençlerin hastalığı ciddiye almayıp yaşlıları ve ek hastalığı olanları korumamalarından dolayı ölüm oranları artmıştır. Yani bu da bize bugüne kadar çizdiğimiz yolun doğru olduğunu, tedbirlerimizin yerinde olduğunu ıspatlar nitelikte oluyor. Güney Kıbrısta vaka sayıları kontrol altına alınana kadar zamana ihtiyaç var. İnanıyorum ki kara sınır kapılarındaki önlemlerin artırılması için yakın zamanda adım atılacaktır.

Kuzey Kıbrıs'taki vaka sayıları şuanda sağlık alt yapımızın kolaylıkla başa çıkabileceği orandadır. Yerel vaka yok denecek kadar az. 7 gün garantina riski en aza indirdi. Çift PCR, şu ana kadar iç bulaşa izin vermeyecek kadar doğru ve hassas uygulanıyor.

Bizde şimdilik herşey kontrol altındayken, belki de sağlık alanında olsun bir uzlaşıya varılıp, Güney Kıbrıstaki meslektaşlarımıza destek çağrısında bulunma zamanımız gelmiştir.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu, siyasetten bağımsız, şu ana kadar uygulanabilir ve olumlu sonuçlar veren bir yol izledi.

Son olarak, kış ayları ile birlikte paniğin de artacağı bir döneme girdik. Dikkatli olacağız, her ateş ve öksürüğün Covid 19 olmayacağını bileceğiz. Tedbiri elden bırakmadan, hekim arkadaşlara danışmaktan kimse çekinmesin.

İlk kez Covid 19 ile bir kış sürecine girdik. Birlik ve dayanışma içerisinde bu sureci en iyi şekilde atlatacağımıza inanıyorum...”