Ahmet İLKTAÇ

Karma köy Pile’de yaşayan yaklaşık 500 Kıbrıslı Türk, Covid-19 sürecinde büyük mağduriyet yaşadı. Pileli Kıbrıslı Türkler, bu mağduriyetin hükümetin aldığı kararla 1 Haziran tarihinde son bulmasını ümit ediyor.

Bu süreçte büyük mücadele veren Pile muhtarı Veysal Güden, hükümetin geçişlerin başlamasıyla ilgili 1 Haziran kararının umut verici bir adım olduğunu söyledi.

Pileli Kıbrıslı Türklerin bu süreç içerisinde en fazla mağdur olan taraf olduğunu ifade eden Güden, 1 Haziran tarihi itibarıyla başlayacak olan geçişlerin kuzeyde yaşayan toplumda endişe yaratmaması gerektiğini bildirdi.

Veysal Güden, Pileli Kıbrıslı Türklerin oldukça bilinçli olduklarını ve sürecin ilk gününden itibaren kendilerini çok iyi koruduklarını söyledi ve “şu anda Pile’de hiçbir Covid-19 vakası bulunmuyor” dedi.

Güden: “Bu süreçte en fazla mağdur olan bizleriz”

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Pile muhtarı Veysal Güden, hükümetin 1 Haziran itibarıyla Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin kuzeye geçişlerine izin vermesinin umut verici bir adım olduğunu söyledi.

Günümüze kadar Pile’deki Kıbrıslı Türk toplumunun ciddi mağduriyet yaşadığını ve hala daha bu mağduriyetin devam ettiğini belirten Güden, adada Covid-19 sürecinden en fazla mağdur olanların Pile’deki Kıbrıslı Türkler olduğunu bildirdi.

Pile’de yaşayan Rumların güneye geçmekte bir sorun yaşamadıklarını, ancak Kıbrıslı Türklerin kuzeye geçemediklerini ifade eden muhtar, bu süre içinde Pileli Kıbrıslı Türklerin hiç hak etmedikleri sıkıntılar yaşadıklarına vurgu yaptı.

Veysal Güden, günümüze kadar KKTC Hükümeti’nden çok fazla hizmet alamadıklarından da yakınırken konuşmasına şöyle devam etti:

“Önce kuzeyle tamamen temasımız kesildi. Sadece acil ihtiyaçları olanlar ambulansla alınıp hastaneye götürülürdü. Ama bu insanlar geri evlerine döneceklerinde ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı. Daha sonra kısa süreliğine sağlık gibi acil ihtiyaçlar halinde kendi araçlarımızla kuzeye geçip geri gelmemize izin verildi. Ama bunu sağlamak için de 2-3 gün prosedür sürüyordu. Ardından kendi araçlarımızla geçişimiz yeniden yasaklandı. Doktor gibi ihtiyaçlarımızı KKTC’den gelen bir şoförün kullandığı araçla kuzeyden karşılayabiliyorduk. Bu birçok sorun doğurdu. Sürdürülebilir değildi”.

Günümüze kadar Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklere 30 adet test yapıldığını söyleyen Güden, bu testlerin tümünün de negatif çıktığını dile getirdi. Yine Pile’de yaşayan Rumlara Güney makamları tarafından da yaklaşık 75 kişiye test yapıldığını, bu testlerin de negatif çıktığını anlatan Veysal Güden, Pile’deki Kıbrıslı Türklerin kendilerini iyi koruduklarını ifade etti.

Pile’de Covid-19 vakası yoktur

“Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin kuzeye geçmelerinde bir sorun olmaması gerekiyor. Pileli Kıbrıslı Türkler çok bilinçli insanlardır. İlk günden herkes evine kapandı. Herkes kendini korudu. Bu nedenle kaygı duyulacak. Ön yargı oluşturacak bir durum yoktur” diye konuşan Güden, Pile’de Covid-19 vakalarının da aynı evde yaşayan 3 Kıbrıslı Rum ile sınırlı olduğunu, bu vakaların da mart ayı gibi çok eski bir tarihte görüldüğünü aktardı.

Veysal Güden Pile’de korkulacak bir durum olmadığının altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Pile’de yaşayan Kıbrıslı Türkler arasında sadece 6 kişi Güney’de çalışmaktadır. 10 kişi de Üsler Bölgesi’nde çalışmaktadır. Bu insanlar çok bilinçli insanlardır. Bu insanlar her şeyden önce ailelerini koruyorlar. Kendilerini koruyorlar. Endişe duyulacak hiçbir şey yoktur. Pile’de zaten şu an hiçbir Covid-19 vakası yoktur”.

Pileli Kıbrıslı Türklerin hemen hemen hepsinin kuzeyde yakın akrabaları bulunduğunu belirten Güden, Pileli Kıbrıslı Türklerin çok büyük çoğunluğunun hem iş hem de aile bağlarının kuzeyde olduğunu vurguladı.

Veysal Güden, bu nedenle de birçok köylüsünün kuzeydeki işini kaybetme tehlikesi yaşadığını dile getirdi. Güden konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Kuzey’deki toplumumuz bizden kaygı duymasın. Bizim için her şeyden önce aile sağlığımız önde gelir. Pileli Kıbrıslı Türkler çok bilinçli insanlardır. Kendilerini, ailelerini ve sevdiklerini korumayı iyi bilirler. Pile’deki Kıbrıslı Türkler de bu nedenle hiçbir Covid-19 vakası yoktur. Kimse endişe etmesin”.