Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, Uyuşturucu Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM) ve Kıbrıs Yeşilay’ın işbirliğinde “26 Haziran, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” dolayısıyla fotoğraf yarışması ve sergisi düzenlenecek.

 

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, farkındalığı artırmak ve sanat yoluyla görsel bağlamda etkili olacak şekilde, hayatın güzel yönlerini ön plana koymak amacıyla düzenlenecek yarışma, “Uyuşturucuya Değil Yaşamın Güzelliklerine Sarılalım” sloganı ile gerçekleştirilecek.

 

Renkli olmak üzere tek kategoride düzenlenecek yarışmaya başvurular, yarın başlayacak ve 19 Haziran Cuma günü sona erecek.

 

Jüri tarafından değerlendirilecek fotoğraflar ödüllendirilecek, dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserler 26 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında Saçaklı Ev’de sergilenecek.

 

26 HAZİRAN ULUSLARARASI UYUŞTURUCU KULLANIMI VE

 KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELE GÜNÜ

FOTOĞRAF YARIŞMASI SERGİSİ

ŞARTNAMESİ

 

‘UYUŞTURUCUYA DEĞİL YAŞAMIN GÜZELLİKLERİNE SARILALIM ‘

 

1.  AMAÇ: 26 Haziran, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla, farkındalığı artırmak ve sanat yoluyla görsel bağlamda etkili olacak şekilde, hayatın güzel yönlerini ön plana koymak amacıyla konu ile mücadele eden paydaşlar olarak fotoğraf yarışma ve sergisi düzenlemektir.

2.  KONU: Uyuşturucuya Değil Yaşamın Güzelliklerine Sarılalım 

 

3. YARIŞMANIN KATEGORİSİ;

Yarışma ve Sergi, renkli  olmak üzere tek kategoride düzenlenecektir.

 

4. YARIŞMA ve SERGİ TAKVİMİ:

Yarışmaya Başvuru Tarihi: 6 Haziran, 2015

Son Başvuru Tarihi: 19 Haziran, 2015

Sergileme Tarihi ve Yeri: 26 Haziran - 3 Temmuz tarihlerinde Saçaklı Ev’de yer alacaktır.

 

5. KATILIM KOŞULLARI:

a) 17 yaşını doldurmuş, fotoğraf sanatı ile ilgilenen her KKTC vatandaşı yarışmaya katılabilecektir.

 

b) Katılım ücretsizdir

 

c)  Yarışmaya aşağıda tanımlarıyla belirtilen  kategoride eser kabul edilecektir , tanımı verilen kategoriye uymayan eserler elenecektir ve/veya değerlendirmeye alınmayacaktır.

 

d)  Fotoğraf kategorisi renkli serbest olup:

 

 

 

Renkli Serbest Fotoğraf:

i) Konu bütünlüğü bulunan ve fotoğraf kurallarına uygun olan, doğada bulunan tüm renklerin tek bir fotoğraf karesinde serbest bir şekilde kullanıldığı çalışma renkli fotoğraf kategorisine girer.

 

ii) Hangi fotoğrafik araç kullanılırsa kullanılsın, orijinal görüntü fotoğrafçı tarafından çekilmiş olmalıdır. Orijinal görüntüye yapılacak her türlü müdahale ve değişiklik, hataların hafif bir rötuşu ile sınırlı olup, orijinal görüntünün içeriğini değiştirmemelidir.

 

e) Yurt içinde düzenlenmiş herhangi bir yarışma veya sergide ödül ve/veya sergileme almış fotoğraflar yarışmaya katılamaz. Daha önce ödül ve sergileme almış fotoğraflar renk tonları veya renkleri veya kadrajı değiştirilse dahi, fotoğrafın geçmişteki ile ayni veya benzer olmasından dolayı farklı bir fotoğraf olarak kabul edilmez ve yarışmaya katılamaz. 

 

f)   Katılımcılar yarışmaya, en az 3 (üç) en çok 5 (beş) eser verebilirler.

 

g) Yarışmaya gönderilecek fotoğraflar, dijital olarak jpeg formatında, kısa kenarı  maksimum 40cm ve 300dpi olarak CD ortamında teslim edilecektir. Teslim kurallarına uymayan fotoğraflar elenecektir.

 

h) Katılımcı, yarışmaya gönderdiği fotoğrafların tümüyle kendisine ait olduğunu ve tüm izinlerin alındığını taahhüt eder. Bu madde ve şartnameye uymayan eserlerin tespiti halinde, bu konumdaki eserlerin  almışsa ünvanı, derecesi ve her türlü kazanımları geri  alınır, yerine başka eser konmaz, kural ihlali işlemi uygulanır ve derece ile ödül yeri  boş bırakılır.

i) Tamamen bilgisayar yazılımlarıyla, montajlama yolu ile oluşturulmuş ( kolaj ya da fotoğrafın orjinal özelliğini bozacak herhangi bir öğenin eklenmiş ve/veya var olan bir öğenin çıkartılmış ) olması durumunda eserler yarışma dışı bırakılırlar

 

j) Yarışmaya gönderilecek fotoğraflarda orjinal özelliğini bozmayacak kadrajlamalar, kontrast, aydınlık ve renk ayarları kabul edilecektir.

 

k) Yarışmaya başvuracak her katılımcı üzerinde 7 (yedi) rakamdan oluşan bir rumuzun  (ör. 1234567) yazacağı kapalı zarf içerisinde, üzerinde ayni rumuzun yazacağı CD’yi  “Alındı Belgesi” karşılığında Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na   (0533 8602060 ) teslim edecektir.

 

1- CD’de sadece yarışmaya verilecek eserlerin, yüksek çözünürlükte (g) bendinde belirtilen ölçülerde) birer kopyası yer alacakken, CD’nin üzerinde ve içinde kayıtlı eserlerin herhangi bir yerinde katılımcının kimliğini belirten herhangi bir yazı veya işaret bulunmamalıdır. Katılımcılar tüm fotoğrafları için tek bir rumuz kullanmalıdır. Kullanılacak rumuz, katılımcıların kimlik numarası ve cep/ev telefon numaraları veya doğum tarihleri ile benzerlik göstermemelidir. Yalnızca katılımcının rumuzu, varsa eserin ismi ve ölçüleri yazılmalıdır (ör.1234567- Mutluluk – 40x60cm).

 

2-  Zarf içerisinde ayrıca, katılımcının adı, soyadı, ev ve işyeri, (varsa) GSM telefon numaraları ve e-mail adresini içeren A4 sayfasının yarısını geçmeyen tarih, olay esasına dayanan, fotoğraf sanatı esaslı ve katılımcının son üç yıl içerisinde yer aldığı etkinlikleri içeren özgeçmişi ile KKTC Kimlik Kartı  fotokopisi yer almalıdır.

 

l)  Katılımcı “Alındı Formu”nu imzalandığı andan itibaren yarışmanın tüm şartlarını  kabul etmiş sayılır. Ayrıca katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserleriyle ilgili olarak  yaşanabilecek herhangi bir yasal sorunun sorumlusu olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.

 

m)  Sergileme alan ve  Ödüle layık bulunan eserlerin baskısı Organizasyona aittir.

 

n) Ödül almaya değer görülen eserler organizasyon komitesine bırakılacaktır.

     Komisyon, USAM ve Kıbrıs Yeşilay eser sahibinin ismini belirtmek kaydı ile bu

     eserleri ticari amaç dışında kullanmakta özgürdür.

 

o) Yarışmada ödül ve sergileme alan fotoğraflar, sahiplerinin isimleri belirtilmek

    kaydıyle ayrıca bir telif hakkı ödenmeden Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu

   USAM ve Kıbrıs Yeşilay tarafından afiş, broşür, katalog, basılı materyal ve digital  ortamlarda kullanabileceklerdir.

 

p) Seçici Kurul’un sergilemeye uygun bulduğu eserler organizasyon tarafından

     bastırılacak olup katılımcılardan herhangi bir bedel tahsil

     edilmeyecektir.Sergileme alan eserler,  sergi bitiminden sonra sanatçılara

     verilecektir. Eserlerin, Lefkoşa Saçaklı Ev’de sergilenmesinin ardından, söz

     konusu olduğunda KKTC’nin farklı şehirlerinde ve yurtdışında da

     sergilenebilecektir

 

r) Sergilerin bitiminden sonra geçen bir (1) ay içerisinde aranmayan eserlerden

   organizasyon sorumlu tutulmaz. Yarışmaya gönderilen CD’ler geri iade

   edilmeyecektir.

 

6- SON KATILIM TARİHİ:  Katılımcılar, yarışmaya sunacakları içinde CD, katılım formu ve kimlik fotokopisinin yer alacağı rumuzlu zarfı, en geç 19 Haziran, 2015 tarihine kadar mesai saatleri içerisinde Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na  (0533 860 20 60 ) “Alındı” belgesi karşılığında teslim edeceklerdir. Ayrıntı ve şartname aynı adresten temin edilebilir.

 

7- DEĞERLENDİRME VE ÖDÜL:

a)        Yarışmaya gönderilecek eserler, Seçici Kurulun saptayacağı yöntem ile değerlendirilecektir.

 

b) Seçici Kurul üyeleri tarafından sergilenmeye değer bulunan eserler içerisinden, 3 tanesine sıralama yapılmaksın Başarı Ödülü verilecektir. En fazla eseri sergilemeye değer bulunmuş katılımcıya teşvik amaçlı ödül verilecektir.

 

c) Seçici Kurul ödüllerin tümünü veya bir kısmını dağıtıp dağıtmamakta serbesttir.

 

d) Seçici Kurul değerlendirme sonucunu iki nüshadan oluşan “Değerlendirme Tutanağı” ile saptar. Bu tutanak Seçici Kurul üyelerince imzalanır.

 

8. JÜRİ VE ÖDÜLLER-Bilahare açıklanacaktır