CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkelerin geçmişe değil geleceğe dönük mesajlarla reklam yaptığına vurgu yaptı.

North Cyprus UK

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Genel Kurulu’nda konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, sağlık ve ekonomi alanlarında hükümeti eleştirdi.

Hem sağlık hem ekonomide sıkıntıların olduğunu kaydeden Erhürman, “Sağlık olmadan ekonomi olmaz, ekonomi olmadan sağlık olmaz. Her iki konuda da dikkatli olmalıyız” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ın korona virüsle mücadelesine değinen Erhürman, vaka ve ölüm sayısının dünyanın dev ekonomiye sahip ülkelerine kıyasla düşük olmasının ülke için bir avantaj olabileceği umudunu doğurduğunu kaydetti.

“1 Temmuz itibarıyla risk ile karşı karşıyayız”

Erhürman şöyle konuştu:

“İnsanlar bu pandemi sürecinin ardından kararlarını verirken dönüp de geriye bakıp sayılar üzerinden bir karar vermeyecekler. Önlerine bakacaklar. Bu ülkede hangi önlemler alındı sorusu üzerinden karar verecekler. Birçok ülke turizmde de inşaat sektöründe dışarıya dönük kampanyalarını geçmişe değil geleceğe yönelik yapıyor. ‘Pandemi hastanem var, gelirseniz ve burada hasta olursanız size sağlık hizmeti sunacağım. Hastalanmamanız için bu ülkede şu önlemler alınmıştır’ mesajı var kampanyalarında…

Biz hala bugün dışarıya ‘pandemi hastanemi hastanemizi yaptık, gereken önlemleri de aldık’ mesajını verebileceğimiz bir noktada değiliz. Bir şeyleri zamanında yapmış olmaktır marifet.

Bütün uyarılarımıza ve süreç başlayalı 3 ay geçmesine rağmen hala pandemi hastanesi konusunda ihaleye bile çıkılmış değil.

Kötü senaryoya da hazır olmak zorundayız ama şu an sağlık açısından hazır değiliz. 1 Temmuz itibarıyla risk ile karşı karşıyayız. Hiç rehavete kapılmayalım, sağlık konusu geride kalmadı.”

“Sağlık ve ekonomiyi birlikte ele alalım”

Erhürman, sonbaharda koronavirüs salgınında ikinci dalga beklentisi bulunduğunu hatırlatarak, kötü senaryoya hazır olmak zorunda olduğumuzu vurguladı.

Dünyaya turizm ve inşaat sektörüne yönelik ‘KKTC’ye gel’ dediğimiz zaman ülkede alınan önlemlere bakılacağını yineleyen Erhürman, “Nerelerde hazırız, nerelerde değiliz bunları net olarak ortaya koymamız gerekiyor. Hiç rehavete kapılmayalım. Sağlık geride kaldı, şimdi ekonomi demek doğru değil. Sağlık ve ekonomiyi birlikte ele alalım” ifadelerini kullandı.

“Maliyeci bakış sürdüğü müddetçe ekonomiden bahsedemeyiz”

Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokolle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erhürman, gelecek 1 milyar 150 milyon TL’lik paranın ana diliminin memur maaşına gidecek olmasından dolayı Maliye’nin nispeten rahatlayacağını ancak reel sektörden gelir gelmediği sürece maliyenin de gelirinin olmayacağını anlattı.

“Maliyeci bakış sürdüğü müddetçe ekonomiden bahsedemeyiz” diyen Erhürman, öngörülebilirlik sağlanmazsa başarılı olunamayacağını kaydetti.

Sürecin başından beri her türlü katkıyı ve siyasi sorumluluğu paylaşmayı hükümete teklif ettiklerini hatırlatan Erhürman, hükümetin attığı adımları muhalefetle paylaşmamasından ciddi endişe duyduklarını söyledi.