Pandemi sürecinde meşhur olan “Hiçbir şey eskisi gibi olamayacak” cümlesini Cumhurbaşkanlığı makamına uyarlamamız gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı makamı; sadece müzakerelerle ilgilenen, müzakere yoksa başka konuları kendi görev alanının dışında sayan, içerideki konularla ilgilenmediği gibi müzakereler dışındaki dış konularla çok da ilgilenmeyen bir makam olamaz” dedi.

CTP Lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Erçin Şahmaran’ın sunduğu “Objektif” isimli programa katıldı.

PANDEMİ SÜRECİ AYNA TUTTU

Programda Cumhurbaşkanlığı Vizyonu ile ilgili de konuşan Tufan Erhürman, pandemi başladığından bu yana tüm dünyada “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” cümlesinin çok meşhur olduğunu söyledi.

Bizim ülke olarak görmeyi bilmemiz halinde görebileceğimiz çok şey olduğunu ifade eden Erhürman, pandemi sürecinin bu şeyleri görebilmek için bize çok büyük bir ayna tuttuğunu dile getirdi.

Bu süreçle birlikte halimizi görmek istemeyenlerin dahi görebildiğini anlatan Erhürman, halimizi görebildiğimize göre “Hiçbir şey eskisi gibi olamayacak” cümlesini Cumhurbaşkanlığı makamına uyarlamamız gerektiğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI MÜZAKERELER DIŞINDAKİ KONULARLA DA İLGİLENMELİ

Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanlığı makamının artık eskisi gibi olmayacağını ve olmaması gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Çünkü artık bu ülkede Cumhurbaşkanlığı makamı sadece müzakerelerle ilgilenen, müzakere yoksa başka konuları kendi görev alanının dışında sayan, içerideki konularla ilgilenmediği gibi müzakereler dışındaki dış konularla çok da ilgilenmeyen bir makam olamaz. Hep söylüyorum. Doğu Akdeniz bizim denizimizdir diyecek halim yok ama Doğu Akdeniz bizim de denizimizdir. Kıbrıs bizimdir diyecek halim yok ama Kıbrıs bizim de adamızdır. Bu adada biz de varız. Pandemi olduğunda biz de varız ve ondan da zarar görüyoruz. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı artık eş zamanlı olarak bir an önce kapsamlı çözüm için de her türlü çaba gösterecek. Eş zamanlı olarak da Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nden, Yeşil Hat Tüzüğüne ve Maraş’ın uluslararası hukuka uygun olarak açılmasına, sporcularımızın, kültür insanlarımızın, bilim insanlarımızın yurt dışına çıkışının önünün açılmasına kadar dışardaki tüm hamleler hızla aynı anda yapılacak. İçerde de pandemiden kaynaklı sorunlar kısa vadede ortadan kalkmayacağına göre de bu konularla ilgili liderlik yapacak. Burada mesele yetki var mı yok mu tartışmasından çok ötesindedir”.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün geçmesi, Yeşil Hat Tüzüğü’nün genişlemesi ve Mali Yardımlardan Kıbrıslı Türkler ’inde gerektiği gibi faydalanabilmesi konusunda Cumhurbaşkanlığı’ndan AB’yi ikna etmesini beklememiz gerektiğinin altını çizen Erhürman, yine aynı anda Cumhurbaşkanlığı makamının Güney Kıbrıs’ı siyasi eşitliğin tartışma konusu yapmaması için ikna etmesinin bekleneceğini açıkladı.