YDP Genel Başkanı Arıklı, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için de çalışmaları olacağını söyledi

“GENÇLER İÇİN PROJELER ÜRETİLECEK”…. Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Kıbrıslı Türkler’le ilgili bugüne kadar KKTC’yi yönetenlerin ciddi politikalar geliştiremediğini söyledi. Arıklı, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Kıbrıs Türk Diasporası ile ilgili bir birim kuracağını ve bu birimin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin aidiyet duygularının ve Türkçelerinin gelişmesi için projeler üreteceğini belirtti.
 

Filiz SEYİS

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Kıbrıslı Türkler’le ilgili bugüne kadar KKTC’yi yönetenlerin ciddi politikalar geliştiremediğini söyledi.

Arıklı, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Kıbrıs Türk Diasporası ile ilgili bir birim kuracağını ifade ederek yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin aidiyet duygularının ve Türkçelerinin gelişmesi için projeler üreteceğini anlattı.
Yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere seçme ve seçilme hakkı vereceklerini ifade eden Arıklı, “Onları temsilen Mecliste iki milletvekili kontenjanı ayrılacak. Böylece dışarıdaki kardeşlerimizin aidiyet duyguları güçlenecek” dedi.

North Cyprus UK’ye konuşan Arıklı, Cumhurbaşkanlığı vizyonunu anlattı, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışını da değerlendirdi.
Bu dönemde seçilecek olan Cumhurbaşkanının iki temel vizyonu olması gerektiğini, öncelikli misyonunun ise KKTC’yi tanıtmak ve ambargoların kaldırılması için uluslararası boyutta çalışmalar yürütmek olduğunu vurgulayan Arıklı, federasyon temelli müzakerelerin artık bittiğinin dünyaya ilanı için de bir referandum yapılmasını önerdi.
Arıklı, bir sonraki seçimin Cumhurbaşkanlığı değil, KKTC Devlet Başkanı seçimi olması için gayret gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ülke mutlak surette Başkanlık Sistemine geçmelidir” dedi.

 

“Birinci misyon; KKTC’yi yaşatmak ve tanıtmak”

YDP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Erhan Arıklı, seçilecek Cumhurbaşkanı’nın üstlenmesi gereken iki temel misyonu şu ifadelerle anlattı:
“Seçilecek olan Cumhurbaşkanı, yeminine sadık kalarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatacak, kökleştirecek ve tanıtacak bir misyon üstlenmeli, KKTC’ye uygulanan haksız ambargoların kaldırılması için uluslararası boyutta bir çalışma yürütmelidir.
Elli yıldan beri süregelen Federasyon temelli müzakerelerin artık bittiğinin dünyaya ilanı için mutlak surette bir referandum yapılması ve halka federasyon isteyip istemediği sorulmalıdır. Biz bir halkız ve bu halkın self determinasyon hakkı vardır. Bu hak mutlak surette kullanılmalıdır.”

İkinci misyon; başkanlık sistemine geçmek

Cumhurbaşkanı sistem değişikliği için ciddi mesai harcamalı ve bir sonraki seçimin KKTC Devlet Başkanı seçimi olabilmesi için gayret göstermelidir. Ülkemizde uygulanan Demokratik Parlamenter Sistem artık ülkeyi yönetilemeyecek bir pozisyona getirmiştir. Bu düzenin bu şekilde devamı mümkün değildir. Ülke mutlak surette Başkanlık Sistemine geçmelidir”.
 

“Kıbrıs Türk diasporası ile ilgili birim kuracağım”
 

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Kıbrıslı Türkler ile ilgili olarak bugüne kadar KKTC’yi yönetenlerin ciddi politikalar geliştiremediği eleştirisini yapan Arıklı, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Kıbrıs Türk Diasporası ile ilgili bir birim kuracağını ve bu birimin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin aidiyet duygularının ve Türkçelerinin gelişmesi için projeler üreteceğini anlattı.
Arıklı, Kıbrıs dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısının bilinmemesinin bu konuda projeler üretilmesi noktasında zorluk yarattığını da belirtti. Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sorunlarının kültürel ve sosyal sorunlar olduğunu söyleyen Arıklı sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Askerlik sorununda eşitlik ve

adalet duygusu sarsılmamalı”
 

“Kıbrıs Türk kültürünü, tarihini bilen ve aidiyet duyan jenerasyonlar son dönemlerini yaşamaktadırlar. Yeni jenerasyon artık Kıbrıs’a yabancılık hissetmektedir. Türkçe dahi konuşmakta zorlanan bir ara nesil var karşımızda.

KKTC’yi yönetenler dış Türklerle ilgili ciddi bir politika geliştirememişlerdir. Bir şekilde adaya dönüş yapanların karşılaştıkları sıkıntılar yüzünden oluşan kötü propaganda, bu insanlarımızın ülkeden iyice soğumasına neden olmaktadır. Askerlik konusu ise başlı başına bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.
Askerlik meselesi ciddi bir problem. Tek taraflı düşünemeyiz. Ülkede henüz bir anlaşma yok. Ateşkes şartları hâlâ geçerli. Bu konuda yurt dışında yaşayan soydaşlarımız da anlayış göstermeli ve en azından bedelli imkânını kullanarak bu sorunlarını çözmelidirler. Bedellide şartlar belki biraz daha kolaylaştırılabilir. Ama varlık mücadelesi verdiğimiz bu coğrafyada burada yaşayan gençleri de düşünerek eşitlik ve adalet duygusunu sarsacak önlemler de düşünülmemelidir.

 

“Yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere

seçme ve seçilme hakkı verilecek”
 

Öncelikle yurt dışında yaşayan insanlarımızın ve genç nüfusumuzun sayısını bilmek zorundayız ki ona göre projeler geliştirebilelim.

Üzgünüm ama biz daha KKTC’de ne kadar nüfusa sahip olduğumuzu bilmekten dahi aciziz. KKTC’deki nüfus tartışmalarına yıllardan beri son veremeyen yöneticilerden yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili proje geliştirmesini beklemek ölü gözünden yaş beklemek gibi bir şeydir.

Biz seçilirsek Kıbrıs Türk Diasporası ile ilgili bir birim kuracağız. Bu birimin görevleri arasında özellikle gençlere bir aidiyet duygusu verebilmek ve Türkçelerini geliştirebilmek için projeler hazırlamasını sağlamak olacak. Bunun için her yıl yurt dışında yaşayan gençlerimizi kültür turları hazırlayarak ülkeyi ziyaretleri sağlanacak. Yurt dışındaki Kıbrıslı Türklere seçme ve seçilme hakkı verilecek. Onları temsilen Mecliste iki Milletvekili kontenjanı ayrılacak. Böylece dışarıdaki kardeşlerimizin aidiyet duyguları güçlenecek. Buna benzer daha birçok proje üzerinde duruyoruz.”
 

“Brexit, KKTC’ye birçok imkan sağlayabilir”


İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkması ile doğrudan ticaret ve direk uçuşların konuşulmaya başlanması ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Arıklı, bu gelişmenin KKTC’ye birçok imkan sağlayabileceğini vurguladı.
İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ın da üyesi olduğu Avrupa Birliği sarmalından kurtulduğunu ifade eden Arıklı, KKTC ile İngiltere arası diyaloğun artabileceğine işaret etti.
Arıklı, KKTC Devleti’nin doğrudan ticaret ve uçuşlar için bazı formüller bulabileceğine inandığını sözlerine ekledi.