Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), pandemi döneminde meydana gelen ekonomik daralmanın faturasının, işçilere ve emekçilere kesilmeye çalışıldığını; çalışan işçi emekçi ve memurların haklarını savunması gereken sendikaların bu dönemde sessiz kalmalarının anlaşılır olmadığını savundu.

KSP tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı sendikaların arkasına sığındığı  “ülke zor günlerden geçiyor herkes elini taşın altına koymalı” şeklindeki söylemin  sermaye tarafından geliştirildiği ve “saçma sapan”  olduğu da iddia edildi  ve sendikalar eleştirildi.

Açıklamada, Mart ayındaki ilk pandemi dalgası döneminde Güneyde çalışan işçilerin örgütlenip sorunlarına çare aradıkları, sendikaların bu işçilerin yanında laiki ile durmadığı, memurların maaşlarından üç aylık bir kesinti olduğunda sendikaların yine sessiz kalarak, hükümetin kararını onayladıkları ileri sürüldü.

İlk pandemi dalgasının herkes için bir “acemilik” dönemi olabileceği ifade edilen KSP açıklamasında, “Ancak ilk dalganın üzerinden on bir ay geçmesine rağmen pandemide ikinci dalganın yaşandığı bu günlerde, hükümet ve sermaye işbirliği içerisinde yine çalışan işçi, emekçi ve memurun maaşına göz dikmişlerdir, yapılan düzenlemeler ile hükümet çalışanların maaşlarından kesip sermayenin dağarcığına para aktarmaya hazırlanıyor. Sendikaların bunu görmezden gelmeleri emekçiler için kabul edilebilir bir durum değildir” ifadeleri yer aldı.