Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı  kürsüye çıkarak Başbakan Saner’in geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Genel Kurul’a gelerek sorulara yanıt veremediğini söyledi, geçmiş olsun dileklerini ifade etti.
“Geçmişteki ekonomik protokollerin nasıl imzalandığı malum. Sanki yeni bir şey yapılmış gibi kürsüye çıkmanız manidar” diyen Arıklı, geçmişte protokoller imzalanmadan önce Meclis’e gelmiş, uzun tartışmalar olmuş ve fikir birliği içinde gidilmiş imzalanmış gibi konuşmalar yapıldığını kaydetti.
20 yıllık imzalanan ama gereği yerine getirilmeyen ekonomik protokol geçmişi olduğunu dile getiren Arıklı, “Türkiye şu reformları yapın dediği için suçlu mu? Biz kendi iç dinamiklerimizle bu reformları yapabildik mi?” diye sordu.
“Dünyanın her yerinde bu gibi reformların dışardan baskıyla yapıldığını” ifade eden Arıklı, Güney Kıbrıs’ın AB baskısıyla yaptığı reformlara işaret etti. 
KKTC’de istikrar eksikliği olduğu için bu reformların yerine getirilemediğini kaydeden Arıklı, ortalama ömrü 14 ay olan hükümetlerin yapısal reform yapmasını beklenemeyeceğini anlattı. 
Muhalefetin destek vermemesi halinde reformların yerine getirilmesinin zor olduğunu dile getiren Arıklı’nın sözleri üzerine Meclis’te sözlü tartışma yaşandı. 
Protokolde yapılan değişikliklerden haberi olmadığını söylediğini, bunun sanki protokolün içeriğiyle ilgili hiç bilgisi yokmuş gibi yansıtıldığını dile getiren Arıklı bunu eleştirdi. 
Ek mesailerin bütçe üzerinde ciddi kambur yarattığını anlatan Arıklı, bunu Erhürman’ın da dile getirdiğini kaydetti. 
Arıklı, enterkonnekte projesinin önemli olduğunu ve mutlaka hayata geçeceğini belirtti. 
Arıklı’nın konuşmasının ardından Başbakanlığın Karavan Alanları, Emlakçılar Kayıt ve İşlemleri Değişiklik ve Belediyeler Değişiklik yasa tasarılarının geri çekilmesi konusundaki tezkeresi Genel Kurul’un bilgisine getirildi.